Акценти
Начало / Общество / Преминаваме към зимно часово време

Преминаваме към зимно часово време

В нощта срещу неделя страната преминава на зимно часово време. В 04.00 часа часовниците трябва да се върнат с един час назад, като така се връщаме към астрономическото време, съобщиха от НИМХ към БАН.

Освен чисто икономическа полза като пестенето на осветление, връщането на часа цели да осигури на организма повече светлина, за да повиши активността ни. Много от специалистите обаче са на мнение, че смяната на времето оказва отрицателно влияние върху здравето, понеже промяната разстройва вътрешния биологичен часовник.

В местенето на стрелките се включват 119 държави по целия свят. Има и държави, които не провеждат инициативата. Това са Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения и Казахстан.

Според учени, имунната система на човека остава уязвима в продължение на поне 3 седмици след връщането на стрелките с 1 час назад. За да се намали негативното влияние от промените в биологичния часовник, препоръчват на първо място да се увеличи времето за сън.
Лекарите са убедени, че промяната води до изостряне на всички хронични заболявания. Това особено важи за хората, страдащи от астма, хипертония, язва, нервни разстройства. Допълнително могат да се наблюдават и резки смени в настроението. Психолозите наричат това “синдром на падащите листа”.

Преместването на стрелките с 1 час назад все пак не предизвиква такъв стрес, какъвто се наблюдава при прихода към лятно часово време, когато стрелките се преместват с 1 час напред.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...