Акценти
Начало / Култура / Фолклорен фестивал – надиграване започна в Плевен, награждаването следобед на площада

Фолклорен фестивал – надиграване започна в Плевен, награждаването следобед на площада

фолклорен фестивал

За трета поредна година градът ни е домакин на фолклорния фестивал-надиграване „Мизия танцува”, организиран от фолклорен клуб „Българско хоро” – Плевен с ръководители Митко и Олга Мустакови и Община Плевен.

В 10 часа днес беше открита надпреварата, като „на добър час” на участниците пожела зам.-кметът Стефан Петков. Домакините от „Българско хоро” бяха приготвили приятна изненада за своите гости – всеки ръководител на клуб получи погача върху бяла кърпа, както повелява българската традиция за добро гостоприемство. След това участниците изтеглиха състезателните си номера.

фестивал

Преди да започне конкурсната част,  клуб „Българско хоро” поздрави участници и публика със специално подготвена за случая композиция.

фестивал

35 клуба и школи по народни танци от цялата страна вече се надиграватв зала „Спартак”. Над 2 000 танцьори ще покажат майсторство и ще се състезават с танци за наградите на журито. Според регламента всяка група трябва да представи по едно хоро от Северна България и едно по избор в рамките на шест минути.

жури

Четиричленно жури с председател Даниела Дженева – ръководител на ансамбъл „Тракия” – Пловдив и членове хореографът Димитър Манов – носител на Оскар за фолклор,  Мария Евтимова – преподавател в НБУ, и доц. Георги Хинов – ръководител на Северняшкия ансамбъл ще оценяват изпълненията.

Награждаването ще бъде около 16 часа на площад „Възраждане”, където концерт ще изнесе и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...