Акценти
Начало / Култура / Проф. Марин Ковачев: Краезнанието си отива с възрастните хора

Проф. Марин Ковачев: Краезнанието си отива с възрастните хора

DSCN3216.JPG1

„Краезнанието е обърнато към възрастните хора. Това е леко обезпокоително, но какво може да очакваш от млади хора, които не знаят как да се подпишат, кое как се съкращава. Има елементарни правила в областта на литературознанието, краезнанието, архивознанието, документалистиката и т. н.” Това заяви пред infopleven проф. Марин Ковачев, председател на Съюза на краеведите в България от създаването му през 1991 г до днес. Той беше в Плевен по повод националната среща на краеведите, която се състоя в Регионалния исторически музей в града и събра деятели от цялата страна.

Ковачев посочи, че много млади хора, с които се среща и разговаря, задават въпроса каква полза ще имат от това да станат членове на краеведската организация. „Аз работя, без да ми плаща никой. Даже от 1990 г създадох във Великотърновския университет списанието „Архив за поселищни проучвания”, което е единственото и до днес краеведско периодично издание в България. От две години обаче няма кандидати за публикации. Нямам отговор каква е причината, но хората, които смятат да стават доктори, доценти, професори трябва да представят и необходимите във връзка с това публикации”, информира той. И добави, че запалените по краезнанието хора си личат, защото любовта е в сърцето им. „И на днешната среща виждате, че всички са белоглави. Когато всички тези хора си отидат от този свят, няма да дойдат нови. Ще дойде нещо друго, което ще се опита да замени краезнанието, но без него не може”, обобщи той. По думите му връзката с новите поколения може би се къса и заради факта, че краезнанието не присъства в учебните планове. Това е пропуск и би трябвало да се коригира, смята професор Ковачев, който превръща краезнанието в академична дисциплина преди повече от три деситилетия.

Съюзът на краеведите в страната има около 3 хиляди членове. Сред тях е и синът на проф. Ковачев – Александър, който върви по неговите стъпки и преди два месеца става доц. д-р по краезнание. Най-активните български краеведи се срещнаха днес в Плевен, за да отбележат празника си на Деня на Свети Димитър.

DSCN3222

След приветствие към гостите от Петко Дилков, председател на краеведите в Певен, празничната атмосфера приповдигнаха поетични и музикални изпълнения. На срещата беше  представен сборникът „Плевен и плевенския край – минало, традиции, духовност”, в който са включени над 20 статии на плевенски краеведи и техни колеги от Габрово и Благоевград. Материалите в него са представени на миналогодишната национална среща, домакин на която отново беше нашият град. Проф. Ковачев връчи грамоти на изявени краеведи по повод техни юбилейни годишнини и за дългогодишна краеведска дейност. Сред тях са Андрей Романов, Светла Данова, Христофор Войнов и Ася Стефанова.

 DSCN3236

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...