Акценти
Начало / Култура / Национална среща на краеведите започва днес в Плевен

Национална среща на краеведите започва днес в Плевен

РИМ

По повод празника на българския краевед, който от 2006 г. се отбелязва на 26 октомври, в Плевен днес ще се проведе Национална среща на краеведите.

Домакин на срещата ще е Регионалният исторически музей, който е съорганизатор заедно с Дружество „Краезнание”.

На срещата ще бъде представен сборника „Плевен и плевенския край – минало, традиции, духовност”, в който са включени над 20 статии на плевенски краеведи и техни колеги от Габрово и Благоевград. Включените материали са представени на миналогодишната национална среща, домакин на която отново беше нашият град. Сброникът ще представи доц. Ани Златева от Института по история при БАН, в качеството й на научен ръководител на миналогодишната среща.

Основната тема, върху която ще разискват участниците във форума, е какво предстои да правят краеведите, като акцентът ще е върху това как да бъде по-плодотворна тяхната дейност, научихме от Петко Дилков, председател на Дружество „Краезнание” – Плевен.

Присъствие са заявили краеведи от Варна, Благоевград, Монтана, Враца, Перник. Тук ще бъде и председателят на Съюза на краеведите в България – проф. Марин Ковачев. Той ще връчи грамоти на четирима изявени краеведи по повод техни юбилейни годишнини и за дългогодишна краеведска дейност. С грамоти ще бъдат удостоени Андрей Романов, Светла Данова, Христофор Войнов и Ася Стефанова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...