Акценти
Начало / Икономика / Финансираха фермер от Плевенско, който ще отглежда пауловния

Финансираха фермер от Плевенско, който ще отглежда пауловния

18,5 млн. лв. бяха отпуснати по Програмата за развитие на селските райони за модернизиране на 106 стопанства в страната. Сред тях финансиране е получил и фермер от Плевенско, който ще отглежда китайското дърво пауловния, информират от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Плевенският фермер ще добива от екзотичното дърво биомаса. С подобен проект е кандидатствал и спечелил и врачанин, а проектите включват почвоподготовка, засаждане и моторен храсторез.

Оказва се, че това растение се счита за уникално поради изключително бързия си растеж – достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години, а листата достигат до 75 см в диаметър. Освен това, вирее отлично на маргинални земи без да се конкурира за първокачествени земеделски земи с производителите на храни. Пауловнията е изходна суровина за производството на биоетанол, на пелети, брикети и дървесен чипс.

Що се отнася до одобрените за финансиране по Програмата за развитие на селските райони проекти, повечето предложения – 62, идват от растениевъдни стопанства в страната. Одобрените проекти на животновъдни ферми са 44 – предимно на  говедовъдни ферми.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Да гориш Пауловния – ужас, все едно да изкупуваш рояли и да се отопляваш с тях!