Акценти
Начало / Общество / Кметът е категоричен: Решението на ВАС не важи за местните данъци за 2013 година

Кметът е категоричен: Решението на ВАС не важи за местните данъци за 2013 година

От 1 януари 2013 г. е приета нова наредба, с която, обжалваните пред ВАС местни данъци и такси, са отново променени и за2013 г. остават в сила стойностите, приети с Наредба 20. Това заяви на брифинг днес кметът проф. Димитър Стойков, като беше категоричен, че данъчната тежест за граждани и фирми за 2013 г. няма да прехвърли данъчната тежест за 2011 г.

Кметът обърна внимание на факта, че въпреки променената през през 2012 г. стафка на данъка върху недвижимите имоти от 1.5 на 1.9 промила, Община Плевен е сред общините с най-нисък такъв данък. Дори и с това увеличение, данък сгради в община Плевен остана много под предвидената по закон горна граница от 4.5 промила, подчерта той. Кметът припомни, че увеличението е съчетано с намаление на такса битови отпадъци от 1.6 на 1.2 промила и от 6 на 5 промила за фирмите. „Тоест качихме с 0.4 промила данъка върху недвижимата собственост и намалихме с 0.4 промила такса смет, а за фирмите намалението е с един промил”, посочи той и даде пример с жилище, чиято данъчна оценка  50 000 лв. За това жилище  дължимият данък сгради и такса смет за 2011 г. е общо 117.50 лв., а през 2012 г. за същото това жилище е платено 107.50 лв., тоест с 9% намаление  на общата дължима сума, направи изчисления проф. Стойков.

Той отбеляза, че Община Плевен е единствената, която си е позволила лукса да намали данъчната тежест за гражданите и фирмите, което е намалило постъпления в общинската хазна от данъци и такси общо  с 450 000 лв.

В същото време  Общината е изплатила 1млн. 500 хил.лв. главница и лихви по кредита, над 2 млн. 300 хил.лв. към РИОСВ заради все още неизграденото ново депо, а също бяха платени вноските по вътрешния заем, взет от сметка „Чистота”, отбеляза кметът.

Въпреки всички тези плащания в проектобюджета за 2013 г. Общината не е предвидила промяна в данъчната тежест както за граждани, така и за фирми, изтъкна още проф. Стойков.

Той направи извода, че атаките срещу Общината са част от започналата вече предизборна кампания на политическите сили. Кметът призова политическите си опоненти към конструктивно мислене, като „Плевен се поставя над всичко, вместо по всякакъв начин да се стремят да спъват дейността на общинската администрация”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...