Акценти
Начало / Култура / Филмът за създателя на фолклорните ансамбли в България не събра много зрители

Филмът за създателя на фолклорните ансамбли в България не събра много зрители

Концерт

Регионалният исторически музей в Плевен представи документалния филм „Пазителят”, който разказа за Хараламби Гарибов – основоположник на фолклорните ансамбли в България. Зала „Катя Попова” остана полупразна, но въпреки това събитието стигна до своята публика.

С този филм Регионалният музей се включи в Европейските дни на наследството, които се провеждат от 26 до 28 септември. От прожекцията зрителите научиха любопитни факти от дейността на родолюбивия плевенчанин Гарибов. През 1918 г хореографът-постановчик основава в Плевен първият фолклорен ансамбъл в България, като го нарича Български национален балет.

С вдъхновение и ентусиазъм нашият съгражданин неуморно издирва и съхранява българското песенно и танцово наследство. Той е един от първите, приели за своя мисия издирването, съхраняването, разработването и популяризирано на българското песенно и танцово изкуство.

Във филма са намерили място показателните реплики на Гарибов: „Колко много неща видях, колко много научих. Красота! Какъв тласък за творчеството се получава от  това единствено висше училище за българска хореография – селото”. Той мечтае магията на българския танц да стане достояние на света. Благодарение на неуморния му труд и много последователи мечтата му се сбъдна – турнетата в България и по света на Българския национален балет, както нарича втората си  танцова трупа в София, прославят народната ни традиция.

Създателите на филма са убедени, че той ще изтрие малко от забравата, която е покрила името на този достоен плевенчанин, който има една голяма мечта – да съхрани българския фолклор и да го покаже пред света в цялата му красота.

След прожекцията на документалния филм днес Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци изнесе концерт, а публиката го приветства с бурни аплаузи.

Концерт 1

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...