Акценти
Начало / Здравеопазване / Учени ще говорят за жива вода, антиоксиданти и за ефекта Анджелина Джоли в тазгодишното издание на „Нощ на учените”

Учени ще говорят за жива вода, антиоксиданти и за ефекта Анджелина Джоли в тазгодишното издание на „Нощ на учените”

Нощ на учените

Как да повишим качеството си на живот като не допуснем болестта и останем здрави ще разкажат в „петъчни притчи“ плевенски учени в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените.

За трета година Медицинският университет в Плевен ще е домакин на инициативата, която ще започне тази вечер от 17 часа в зала „Амброаз Паре” на Университетския телекомуникационен център. Тя ще премине под мотото „Триъгълникът на знанието и европейското гражданство”.

В две секции учени от различни сфери ще развият популярно и достъпно различни теми, които имат отношение към подобряване на качеството на живот. Ще бъде засегнат въпросът за ГМО и необходими ли са за изхранването на населението заедно с отглежданите по конвенционалния начин растения. Място е отделено на това как да получим и приложим в бита добилата популярност „жива вода“. Любопитна ще е и темата за антиоксидантите  и тяхната двояка роля. За посетителите са подготвени подаръци – годжи бери – растението, станало вече хит. Колко е обаче полезната дневна доза? Ще разберете в „Нощ на учените”.

За и против ефекта Анджелина Джоли – още един поглед към проблема рак на гърдата в нощната среща с учените. И още – за хирургията без скалпел и кога родителите трябва да се разтревожат, че детето им има проблем със слуха.

Идеята е да бъде показан приносът на учените за повишаване качеството на живота на хората, обясниха организаторите от Медицинския университет.

Друго лице на учените ще разкрие изложбата „Учените като личности – хоби и интереси“, в която  ще бъдат показани любителски фотографии и колекция от гоблени, изработени от преподаватели. Нощта ще завърши с творческо кафене и прожекция на филма „Наука в полза на качествен живот при различни заболявания“.

Плевенската „Нощ на учените“ ще се реализира от преподаватели и студенти на Медицински университет – Плевен с активното участие на Съюза на учените – клон Плевен и с подкрепата на Областна администрация – Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...