Акценти
Начало / Икономика / Фалит за Общината заради нарушения по европроект прогнозираха съветници

Фалит за Общината заради нарушения по европроект прогнозираха съветници

DSCN3458

Общината може да фалира, заради нарушени клаузи по договора за европроекта “Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост “Сторгозия” в местността “Кайлъка”. Проблемът е, че фирмата-изпълнител „Термикс” – Пазарджик е използвала услугите на трети лица за реализиране на дейностите по проекта, въпреки че няма право. Договорът е сключен с плевенската фирма ЕТ „Валентин Илиев”.  За това информираха днес по време на редовната сесия на Общинския съвет Георг Спартански, съветник от БНД, и Галина Петкова от движение „Граждански контрол”.

Питането по проблема беше поставено от Иванова и мина като първа точка от дневния ред, след предложение на Георг Спартански и одобрение от останалите съветници. Отговорът на кмета проф. Димитър Стойков беше еднозначен – проведени са 4 срещи с управителя на фирмата изпълнител, който ясно е заявил, че изпълнява ангажиментите си по договора. Общината няма възможност да контролира дейността му, заяви още Стойков и добави, че договорът предвижда ако има финансови санкции за Община Плевен за некоректно изпълнение на договора, те да бъдат поети от фирмата-изпълнител „Термикс” – Пазарджик.

Галина Петкова опонира, че представител на същата фирма на вчерашната пресконференция е излъгал, че няма наети трети лица по проекта, и показа договора, сключен с плевенската фирма ЕТ „Валентин Илиев”. Според документа изпълнителят е предоставил извършването на същата дейност на подизпълнител, а според сключения по проекта договор това е забранено. Петкова информира още, че подизпълнителят има невзети плащания и е предявил финансови претенции към общината, както и е сезирал прокуратурата.

След така завързалия се диалог съветниците от БНД поискаха 10-минутна почивка, след която излязоха с Декларация, прочетена от Георг Спартански. Според текста на декларацията в договора, с който Община Плевен възлага дейностите на изпълнителя има драстично нарушение, за което носи отговорност Община Плевен. Чрез документа съветниците зададоха риторичният въпрос кой ще плаща милиони, ако финансиращият орган санкционира Общината. Ако се стигне до това, съветниците прогнозираха фалит за Общината и се ангажираха да информират управляващия орган за нарушенията.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

4 коментари

  1. Моля? Кои9 съветници? Кои бяха тия? Аааа, ония, които скачат от партия в партия само и само да се докопат до някаква власт и да грабят, да. Щом е от тях, декларацията не важи, най-малкото в морален аспект. Щом фирмата изпълнител на каквото и да било не е на Маджуна, значи всичко е сгрешено – това е методологията на..как се казвта сега – БНД? Или СДС. Или демократи какви бяха. Или НДСВ. Или Демократическа партия. Или на Кунева партията. Или Реформаторски блок. Доста станаха, нали?

    • Ти прочете ли статията, бе?????? Я прочети и тогава коментирай. Какво значение има кой внася декларацията? Има ли нарушение? Има!!! Кой е виновен, БНД, СДС и т.н.? Май са виновни тези които ти плащат да пишеш! Пазарджишката(гербаджийската) фирма печели почти всички поръчки в Плевен. Кой ще плаща за нарушенията?

  2. Ако фирмата – изпълнител е подписала декларация, че ще изпълнява дейностите без подизпълнител – то общината няма вина за извършеното нарушение. В този случай ако може за нещо да е виновно общинското ръководство то е след като е станало ясно, че се работи с подизпълнител, общината информирала ли е съответните органи или си е мълчала за да крие фирмите на ГЕРБ, които нарушават закона. Това си е типично за сегашния кмет. Нали уж разчита на експерти…..защо се извършват тогава нарушения…….

  3. Ако Иван е Иван Илиев, който източваше Община Плевен дълги години с измисления си вестник „плевенски вести“, разбирам, тпой изкочи от едни пари, а култовия му „многотиражен вестник“ вече го няма, защо ли? Той не трябва да дава мнения, а ако имаше държава, да е на прокурор.Ако Калоян е оня от Цензурата, с гейове на разговарям.