Начало / Култура / Утре подписват договор за 1.5 млн.лева за европейско финансиране на ремонт в Музикалното училище

Утре подписват договор за 1.5 млн.лева за европейско финансиране на ремонт в Музикалното училище

На 5 април в София министърът на културата Владимир Пенев и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” ще подпишат на официална церемония три нови договорa за европейско финансиране на обща стойност 5,5 млн. лева. Средствата са за три училища по изкуствата в страната, разработили проекти по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали“, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Едно от трите училища е НУИ „Панайот Пипков” в Плевен, което ще получи 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, покриваща напълно разходите по проект за осигуряване на достъпна среда и извършване на ремонт за подобряване енергийната ефективност на училищната сграда. Другите две училища, които ще получат европейско финансиране, са Националното училище за танцово изкуство в София и Национална гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ”.

При реализирането на проектите ще се спазват мерките за енергийна ефективност, които не само ще намалят разходите за отопление, климатизация и вентилация, но ще осигурят подходящи условия за обучение и работа, подчертават от министерството. Разположението на училищата и подобрените условия ще създадат привлекателна среда, която ще позволи по-доброто представяне на обучаващите се. Изграждането на съоръжения за достъп на лица с увреждания ще спомогне за тяхната интеграция в обществото.

Прочетете също:

Одобрен е проектът за модернизация на средношколското общежитие в Плевен

Проектът на Община Плевен за обновяване и модернизация на средношколско общежитие „Данаил Попов“ в града ...