Акценти
Начало / Здравеопазване / Уникална за страната онкологична болница ще се строи в Плевен

Уникална за страната онкологична болница ще се строи в Плевен

Горчев
Строителството на уникална за страната Специализирана болница по онкология „Св. Марина” започва в Плевен до месец. Лечебното заведение ще е високотехнологично и ще включва клиники по онкогинекология, урология, гръдна хирургия, химиотерапия и инвазивна гастродиагностика. Целта на едно място да се предостави пълната медицинска услуга за онкоболните, които в момента са максимално затруднени при лечението си.
Размерът на пълната инвестиция, включваща земята, сградата и апаратурата, е около 10 млн. лева. Разгъната площ е 6 350 кв. м. Болницата ще е с 84 легла и ще е издържана по всички европейски стандарти. „Ще се концентрираме в областта на онкологията, защото е много неприятно наши пациенти да ходят в Турция и да ползват техните услуги. Държавата до сега не помисли и не направи необходимото за онкоболните”, коментира на пресконференция проф. Григор Горчев, собственик на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) “Света Марина”.
160 висококвалифицирани специалисти ще работят в новото лечебно заведение. Окомплектоването на екипите за бъдещата болница тече отдавна като процес, на който собствениците на лечебното заведение особено държат, информира бившият ректор на Медицинския университет в Плевен . Той  припомни, че отдавна поставя в публичното пространство проблема с изтичането на медицински кадри от страната ни. Държавата инвестира огромни средства в подготовката на медицинските кадри и после много лесно ги губи, припомни той. За сравнение проф. Горчев посочи, че от СБАЛАГ“Света Марина” текучество на кадри почти не съществува, което говори, че те са мотивирани добре.
Разрешителното за строеж на новата болница вече е издадено от Община Плевен. Очаква се до 2 седмици да бъде получено и кредитиране. Строителството ще приключи до края на 2014 г., а от началото на 2015 г. ще стартира ефективно дейността. Лечебното заведение ще се намира срещу ХАЙФУ центъра.
Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) “Света Марина”, която ще се премести в новата сграда, е създадена преди 10 години. За този период в нея са инвестирани 8 млн лева. 100 хиляди са пациентите, потърсили помощ в лечебното заведение. Средната цифра на годишните операции е над 2 000. За 4-те години от своето съществуване в Акушерската клиника са се родили над 1000 бебета. Развиват се и международните контакти с други лечебни заведения, информира Рената Карааргирова, директор „Международни връзки и научен обмен“. Вече е поставено  началото на съвместна работа между специалисти от ХАЙФУ центъра в Плевен и колегите им от Букурещ. Текат онлайн консултации, след които наши специалисти ще пътуват и ще оперират там. След един месец ще заработи още един високотехнологичен апарат за стопяване на тумори чрез използване на високоинтензивен фокусиран ултразвук.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...