Акценти
Начало / Икономика / На публично обсъждане подложиха проекта за пространствено развитие на област Плевен

На публично обсъждане подложиха проекта за пространствено развитие на област Плевен

публично обсъждане

В присъствието на кметове, главни архитекти на общини, експерти и граждани днес беше обсъден Проектът за Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен. Документът са разработва в рамките на проект «Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния- България». Той се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество чрез Европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация след приключването на общественото обсъждане.

Проектът за Регионална схема за пространствено развитие бе презентиран от доц. д-р Стелиян Димитров,  представителя на фирмата изпълнител „Ние сме първите в страната, които участваме в разработването на абсолютно нов документ  за стратегическо развитие, който ще има важно практическо значение”, подчерта той.  Доц. Димитров припомни, че страната ни е в последна фаза на договаряне на финансирането за следващия програмен период и има пълно съгласие за отделяне на целеви средства за осъществяване на т.нар. интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район. Според него фактът, че Плевенска област единствена ще има пространствена концепция за развитие, ще й даде предимство в района.

По думите на доц. Димитров документът, който ще е достъпен чрез индивидуален портал, ще спести разходи на общините при събирането и обработването на първична информация, необходима за изготвянето на техните общи устройствени планове.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че документът е стратегически за областта, защото е изходна база за европейско финансиране. Регионалната схема за пространствено развитие ще служи като еталон за другите области в страната.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. наблюдател

    ТИя момчета са преписвали от статистика, география и климат и дойдоха да ни кажат, че топлата вода е вече открита и я не е в плевенска област.
    грешни пари зимат, крадци