Акценти
Начало / Здравеопазване / УМБАЛ – Плевен ще получи възможност да кандидатства за закупуване на линеен ускорител

УМБАЛ – Плевен ще получи възможност да кандидатства за закупуване на линеен ускорител

Университетската болница в Плевен предстои да получи статут на лечебно заведение от национално значение, обяви днес в Плевен зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова. Това ще стане тази сряда, когато по предложение на здравния министър Десислава Атанасова ще бъде преразгледана концепцията за болнично преструктуриране.  Промяната в статута на плевенската болница ще позволи тя да кандидатства за закупуване на линеен ускорител, уточни Димитрова.

Заместник министърът на здравеопазването обясни, че след търговете, които Министерството на здравеопазването е провело за закупуване на апаратура в изпълнение на Средносрочната рамкова инвестиционна програма, са спестени около 27 млн. С част от тях може да се закупи линеен ускорител за  УМБАЛ „Георги Странски.
„Нашата надежда е до началото на следващата година да бъде обявен търг и да започне работата по доставката на линеен ускорител за Плевен“, обяви Десислава Димитрова.

Плевенската болница е единствената университетска болница в страната, която все още няма линеен ускорител, обърна внимание кметът проф. д-р Димитър Стойков и допълни, че Плевен се очертава като онкологичен център и все повече се увеличават пациентите, които болницата обслужва.

Със закупуването на линейния ускорител ще се затвори цикълът за качествена диагностика и лечение на онкоболните и ще се подобри подготовката на студентите по медицина, беше категоричен ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...