Акценти
Начало / Икономика / Две са подадените в Плевен заявления по проекта за енергийно обновяване на българските домове

Две са подадените в Плевен заявления по проекта за енергийно обновяване на българските домове

Информационна кампания по проекта “Енергийно обновяване на българските домове” стартира в Плевен. Целта е повече хора да се запознаят с предимствата и възможностите на проекта, а стремежът – да се помогне с експертни консултации и съвети, така че плевенчани да се активизират и да се улесни максимално процеса по кандидатстване.

Проектът обхваща 36 градски центрове в България и е с продължителност от 2012 до 2015 год. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

На пресконференция по темата в Плевен участваха Десислава Йорданова, директор на Дирекция “Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Стефан Петков, зам.-кмет на община Плевен, Георги Тодоров, координатор по проекта от община Плевен, както и Маргарита Илиевска, представител на Фонда за жилищно обновяване.

Проявяват ли хората интерес към енергийното обновяване, как ще се засили той, има ли крайни срокове за кандидатстване – на въпросите отговори директорът на Дирекция “Жилищна политика” в МРРБ Десислава Йорданова.

– Интересуват ли се хората от енергийното обновяване, колко са подадените до момента заявления от собственици, че имат интерес към инициативата?

– Към момента са подадени 114 заявления за интерес и подкрепа и са направени над 3 500 консултации във всички 36 града. В Югозападен район са подадени 12 заявления за интерес и подкрепа, за Югоизточен – 11, за Северен централен – 13, за Южен централен – 30, Северозападен – 6, Североизточен – 14, за София-град заявленията са 28. Надявам се чрез информационната кампания, с която ще обиколим 36-е града, гражданите да се активират и броят на заявленията да се увеличи още.

Бройката на одобрените е малка, тъй като в началото хората много бързаха да подадат заявления и част от тях не бяха с нужния брой подписи, така че в момента чисто технически на много места се коригират заявленията. Има и внесени, които не сме одобрили, защото сградата не отговаря на критериите.

В Плевен има подадени 2 заявления. Едното е отхвърлено, тъй като става въпрос за общежитие, което само по себе си не отговаря на изискванията за многофамилна жилищна сграда. Второто заявление е в процедура – собствениците са коригирали документите, очаквам до седмица процедурата да мине и сградата да бъде одобрена. Става въпрос за неголяма сграда – с 6 самостоятелни обекта, тоест минималните, но като цяло в 114-те заявления сградите наистина не са много големи. Най-често става въпрос за жилищни сгради с до 10-15 апартамента и с по 1-2 входа. Предполагам, че за по-големите сгради, където има и повече собственици, ще се изисква малко повече време за вземането на решение за участие в проекта. Подадените заявления не са много, но има много градове – 26, от които все още няма нито едно подадено заявление.

– Има ли вече избран проектен мениджър за Северозападния район?

– В момента приключва оценката за проектен мениджър за Северозапада и през месец ноември той ще бъде представен. Независимо от това, процесът по подаване на заявления не е стопиран и те се подават – в Община Плевен. С цел да улесним хората и те да се възползват от услугите на проектния мениджър, през следващия месец очакваме да бъде представен и в Плевен. Гражданите ще могат да го канят на общи събрания, както и да получават консултация при подготовката на документите си за кандидатстване.

– Каква част от средствата за енергийно обновяване ще заплащат хората?

Участниците ще получат техническо обследване и технически паспорт на сградата на 100% покрито от проекта, също на 100% покрито ще е и обследването за енергийна ефективност. Всъщност ние ще съфинансираме изготвянето на техническия проект, оценката на съответствието на проекта, строително-монтажните работи, авторския строителен надзор и всички разходи, необходими за въвеждането на сградата в експлоатация. Това, което е важно да знаят хората, е, че няма таван на инвестицията – 50% се покриват от държавата, 50% – от собствениците. И е важно сградата да отговаря на минималните нормативно определени изисквания.
Ако хората не разполагат със собствени средства, ще могат да ползват нисколихвен кредит.

– Какви мерки планирате, за да се повиши интереса и повече хора да разберат за възможността да се включат?
Ще предприемем и срещи с домоуправители. Когато вече имаме и проектен мениджър за Северозападен район, отново ще дойдем в Плевен, така че ще се опитаме по някакъв начин да активизираме обществеността. Процесът на кандидатстване стартира от юли тази година и на фона на това, че в много градове не са подадени заявления, в Плевен все пак интерес има, необходимо е малко време.

Проектът е за три години, но колкото по-рано кандидатстват хората, толкова по-добре, тъй като процесът отнема време. Надяваме се проектните мениджъри да използват зимните месеци, за да активизират хората, а от пролетта да започне подготовката на сградите за строителство.

– До кога се приемат заявления за интерес по проекта?
Засега не сме поставили краен срок за заявления, за да могат хората да кандидатстват, когато са готови. Наистина първите две години са период на кандидатстване, но колкото по-рано, толкова по-добре, защото сигурността в усвояването на ресурса ще е по-голяма – да знаем, че имаме одобрени определен брой сгради, които са ни достатъчни, за да усвоим ресурса от 50 милиона лева.

Важно е хората да знаят, че заявлението за интерес и подкрепа няма никакъв ангажимент към тях – от тях не се очаква, че след подаването на заявлението ще продължат задължително напред. Идеята е хората масово да подават заявления, а като им се направи индикативния бюджет тогава те могат да преценят дали да продължат напред или не.

А по отношение на техническото обследване, целта му е – независимо от това какво е направено по сградата – да се определи дали така, както е направено, пречи на конструкцията. Никой няма за цел да санкционира, целта на програмата е да направи сградите добре изглеждащи и да спестяват разходи за отопление. Ние не създаваме проблеми, а търсим заедно със собствениците решения, адекватни и за двете страни.

Според директора на Дирекция ”Европроекти” в Община Плевен Дикран Ованесян, у гражданите интерес има, но има и страх – правило у нас е, че голям процент от хората имат незаконно остъклени тераси. Това е най-сериозната пречка пред хората от една секция или цял блок да участват в проекта. Според Ованесян трябва повече да се обясни на хората какво могат да направят, да им се даде съвет как да процедират. Банката ще кредитира, но преди това има цял процес, за който хората не са наясно и се притесняват – каква е стойността на техническия проект и колко в крайна сметка ще им излезе инвестицията.

Информационни дни по проекта в Плевен ще се проведат до 25 октомври до фонтана на пл. “Възраждане”, срещу сградата на Областна администрация от 15.00 до 19.00 часа.

По време на информационните дни представители на дирекция “Жилищна политика“, на Звеното за изпълнение на проекта и на Фонда за жилищно обновяване ще са на разположение на плевенчани и ще отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си.

На снимката /отляво на дясно/: Георги Тодоров, Десислава Йорданова, Стефан Петков и Маргарита Илиевска

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...