Акценти
Начало / Здравеопазване / Тържествено отбелязват 150-годишнината на УМБАЛ – Плевен

Тържествено отбелязват 150-годишнината на УМБАЛ – Плевен

УМБАЛ - Плевен

УМБАЛ „Д-р Георги Странски” празнува 150-годишнина от основаването си тази година.  В тази връзка екипът на Университетска болница в Плевен  ще отбележи на 20 април годишнината от основаването с тържествена вечер в ДКТ „Иван Радоев”.  На нея ще бъде направена историческа мултимедийна презентация, която ще представи 150 години възход на болницата.  Ще бъдат връчени награди за заслуги за утвърждаването и развитието на болницата и изключителен принос, по предложения, направени предварително от клиниките и отделенията на болницата. Вечерта ще продължи с приветствия и поздравления, след което ще завърши с празничен концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен.

Болницата е първото лечебно заведение в страната, открито за нуждите на градското население през 1865 година от Митхат Паша, управител на Дунавския вилает. Започнала с 40 легла, днес тя разполага с над 930 легла и обслужва регион с над 1 милион жители. Има повече от 60 клиники и отделения и 7 лаборатории, в които работят 431 лекари, от които 14 професори, 52-ма доценти и 167 асистенти.

Статистиката сочи, че в УМБАЛ – Плевен се лекуват около 43 хиляди пациенти годишно, което е 42% от всички пациенти на Плевенска област, а това определя болницата като структуроопределяща за региона. 22% от лекуваните пациенти са от други области, а 49 % са болните, приети по спешност.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...