Начало / Здравеопазване / Доц. Цветан Луканов: Университетска болница – Плевен е финансово стабилна

Доц. Цветан Луканов: Университетска болница – Плевен е финансово стабилна

IMG_888 доц. Цветан Луканов

Без просрочени задължения и с положителен финансов резултат е приключила миналата година УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен. Това заяви на пресконференция днес  изпълнителният директор на болничното заведение доц. Цветан Луканов и допълни, че  финансовата стабилност е в резултат на приложената строга финансова дисциплина и стриктен контрол върху разходите.

Той открои няколко акцента в лечебната дейност на болницата, като на първо място посочи, че с близо 6 на сто са се увеличили болните, преминали през Спешно отделение. А  близо половината от настанените за лечение са приети по спешност. За съжаление много от тях са неосигурени и болницата търпи финансови загуби за тяхното лечение, посочи доц. Луканов. Само за миналата година около 1 000 са здравнонеосигурените, лекувани в УМБАЛ – Плевен, от което болницата е понесла  близо 600 000 лв. загуби.

Повече от една четвърт от дейността на болницата е насочена за обслужване на пациенти от други области, като се отчита повишаване на приетите за лечение от областите Ловеч, Велико Търново, Враца, Габрово и Русе. При много от тези хоспитализации обаче, се касае за утежнена патология, свързана с по-висок разход на ресурс, подчерта изп.-директор.

Най-много хоспитализации през миналата година са свързани с лечението на различни новообразувания, като статистиката показва, че при 72% тези хоспитализации са за злокачествени новообразувания – на първо място на лимфни и кръвотворни органи, онкогинекология, злокачествени новообразования на кожата, на храносмилателните органи. „Това е една от причините в инвестиционната програма на ръководството на болницата за 2015 г. да е заложен проект: „Проектиране и изграждане на помещение за Линеен ускорител”. Този проект е приоритетен за лечебното заведение, тъй като вече е обявявена обществена поръчка за доставка на Мултимодален линеен ускорител и съпътстващата го апаратура от Министерство на здравеопазването”, съобщи доц. Луканов.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...