Акценти
Начало / Култура / Съкровището от медни византийски монети остава в Плевенския музей

Съкровището от медни византийски монети остава в Плевенския музей

Голямата находка от медни византийски монети от 12 век, която беше открита край село Къшин на 20 март тази година остава във фонда на Плевенския музей. Ценната находка бе представена в петък  в Министерството на културата, където се проведе тържествена церемония за  награждаване на откривателя на й младши инспектор Николай Гергов от Второ РПУ Плевен.

По предварителна информация находката трябваше да бъде предадена на Националния исторически музей, но изненадващо директорът на Регионалния музей Стефка Григорова се върна в Плевен заедно с нея. „Искам да изкажа специални благодарности на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който подходи много колегиално. Както искам да благодаря и на министър Рашидов, зам.-министър Стоев, които бяха убедени, че трябва да се  спази Закона за културното наследство и находището да бъде във фондовете на  музея, на чиято територия е намерено”, сподели часове след завръщането си от София Стефка Григорова. По думите й проф.Божидар Димитров е бил категоричен, че не може да си позволи да вземе съкровището в Националния музей, тъй като Историческият музей в Плевен е престижна културна институция, доказала своето място в музейното дело на страната ни и мястото на находката е само и единствено в неговата експозиция.

До щастливата развръзка съвсем не се е стигнало лесно. От ръководството са потърсили различни пътища съкровището да остане в нашия музей. „За щастие това се случи и не искаме повече да се връщаме назад”, категорична беше Стефка Григорова.

Сега предстои монетите да бъдат почистени в ателието по консервация и реставрация на музея, за да може находката да бъде показана в целия й блясък на гражданите на Плевен по време на Нощ в музея на 18 май. Тогава посетителите ще имат възможност сами да оценят ценността на съкровището, което, според повторното преброяване, съдържа 2 323 медни византийски корубести монети. В тази цифра не са включени повредените 91 монети, които нямат експозиционен вид, но също ще бъдат заведени в нумизматичния фонд на музея заедно с останалите от съкровището.

Стефка Григорова още веднъж изказа своята и на музейната колегия благодарност на полицай Гергов за доблестната постъпка, защото, каза тя, това наистина е една изключително ценна находка с богата историческа информация и в Плевенския регион много рядко се намират културни ценности от епохата на средновековието.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...