Акценти
Начало / Общество / На Благовещение местим стрелките с час напред

На Благовещение местим стрелките с час напред

На 25 март в 3.00 ч. се въвежда лятното часово време, съобщават от Българския институт по метрология. Стрелките на часовниците трябва да се преместят с един час напред. Промяната се прави в изпълнение на постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет.

Лятното часово време в България за първи път е въведено на 1 април 1979 г. Оттогава смяната на астрономическото време се извършва всяка последна неделя на месец март.

Лятното часово време е система, изработена да спестява от дневната светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа, които коригират своите часовници от 1.00 ч. по Гринуич. В Европа Германия е първата държава, приложила въвеждането на лятно часово време. Това е станало през Първата световна война за периода 30 април – 1 октомври 1916 г. След нея и Великобритания въвела лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04:00:00 ч. местно време на 28 октомври 2012 г., когато часовниците се връщат с 1 час назад.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...