Начало / Общество / Създават Инициативен комитет – с подписка ще иска оставката на кмета

Създават Инициативен комитет – с подписка ще иска оставката на кмета

Уволнени от общинската администрация и общински структури от сегашния кмет проф. Димитър Стойков инициират създаването на Инициативен комитет, който да вземе решение за откриване на подписка с искане оставката на кмета на Плевен. Това съобщиха на пресконференция днес четирима от инициаторите – Стефка Григорова, Мария Атанасова, Красимир Владов, Тодор Трайков.

По неофициални данни кметът проф. Стойков е уволнил около 160 човека от общинската администрация и от общински структури, като в преобладаващ процент от случаите това е станало след грубо погазване на българското законодателство, бяха категорични четиримата. Те цитираха конкретни текстове от Конституцията, Кодекса на труда, Закона за защита от дискриминация, които са били нарушени при тяхното уволнение. Като особено драстично е нарушението на членове от Закона за държавния служител – от една страна при уволнението им, от друга – при назначаването поне на 20 от новите служители в общинската администрация не е проведен конкурс, каквито са императивните изисквания на Закона за държавния служител, посочи Стефка Григорова, бивш директор на Регионален исторически музей – Плевен. По думите й в такова нарушение е назначен дори секретарят на Общината, който по статут е висш държавен служител, а според закона без конкурс на такава длъжност служител може да бъде назначен за срок не по-дълъг от шест месеца.

Всеки един от четиримата изложи конкретни нарушения при уволнението си, като общото е, че са уволнение на политическа основа и след като са обжалвали в Административен съд – Плевен и той е постановил, че уволнението им е незаконно, което е потвърдено и от Върховния административен съд, те са възстановени на работа. Но веднага след това са освободени отново.  В нашия случай след формален подбор, извършен само за един ден, казаха Мария Атанасова и Тодор Трайков – и двамата бивши главни експерти съответно в отдел „Образование” и отдел „Култура” на Община Плевен.

Всички те заявиха, че до този момент от Община Плевен не са им възстановили постановените от ВАС суми за съдебни разходи и размерът на неполучените работни заплати за срока на неправомерното им уволнение. А това препятства регистрирането им в Бюрото по труда, тъй като по закон, за да се регистрират отново като безработни, трябва да възстановят в НОИ получените до този момент от там обезщетения за безработица. Възмутен съм, че кметът не изпълнява решения на ВАС и нарушава Закона за държавния служител, каза Тодор Трайков .

Чрез медиите то поставиха въпроси, на които искат отговор: Варно ли е, че една и съща строителна фирма изпълнява общински обекти; Вярно ли е, че кметът оперира в работно време; Вярно ли е, че чете лекции в Медицинския университет в работно време

Стефка Григорова отправи апел към всички партии, включително и към партия ГЕРБ в Плевен, както и към председателя на Общинския съвет, да вземат отношение по поставените от тях проблеми за груби закононарушения при уволнението им.  Според тях подобен начин на ръководене на Общината може да бъде много вреден, затова инициират създаването на Инициативния комитет, към който  очакват да се присъединят и други недоволни граждани. Красимир Владов, бивш началник „Паркинги и синя зона“, допълни, че в момента Община Плевен се управлява чрез насаждане на страх и с насилие, като се отстранява всеки неудобен.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Наталия Стойкова

    Да те освиркат 90% от работещите в музея, да ти кажат,че си корумпирана и некомпетентна и да се появяваш пред обществеността с претенции към човека отсранил те за да не вредиш е повече от наглост. Защо политизира въпроса с нейното отстраняване?