Акценти
Начало / Общество / Собствениците на „Спиди” питат Общинския съвет законен ли е строежът пред заведението им

Собствениците на „Спиди” питат Общинския съвет законен ли е строежът пред заведението им

Какво се строи пред заведението за бързо хранене в центъра на Плевен и няма ли да бъде загрозена тази част на града ни с това строителство в непосредствена близост до заведението,  се питат мнозина плевенчани през последните десетина дни, откакто на мястото на хубавата градинка пред заведението се появиха строителни машини и се издигнаха метални преградни платна.  Какво се случва в имота в непосредствена близост пред заведението ни, съответства ли на изискванията на закона и кореспондират ли строителните работи с общата визия на Общината за европейското развитие на нашия град? Това пък са въпросите, които постави днес пред Общинския съвет съсобственикът и управител на „Спиди бар грил” Николай Мешински. По изключение днешното заседание на Общинския съвет започна с питане на граждани, което позволи на журналистите да чуят както въпросите, така и отговорите им. Досега това беше почти невъзможно поради факта, че тези питания винаги са последни точки в дневния ред.

От изнесеното пред Общинския съвет от Николай Мешински стана ясно, че на 18 май те са внесли жалба в Община Плевен и чрез Общината до Административен съд – Плевен във връзка с извършване на незаконно строителство. „Но до днешна дата от Община Плевен не е направена проверка какво се случва в този имот и въз основа на какви документи”, заяви Мешински. По думите му в обекта, който е в непосредствена близост пред заведението им, се извършват строителни дейности, за които не е издадено разрешение.

Мешински изрази недоумение защо строителството не е спряно, след като по закон жалба до Административния съд спира изпълнението. Той поиска да разбере какви мерки са взети от Общината за спирането на строежа, предвид факта, че разрешението за поставянето на преместваеми павилиони се издава от нея. В питането си Мешински повдигна и въпроса спазени ли са изискванията на действащите законови и подзаконови актове когато изпълнителите на обекта са отрязали две липи.

„Това ли е виждането на Общината за облика на нашия град? Допусне ли се това застрояване, означава, че целият център на Плевен ще се превърне в битпазара”, завърши питането си Мешински.

На поставените от него въпроси отговори главният архитект на Община Плевен Трифон Иванов. Изводът от отговора му е, че няма нарушения и всичко е законно. Арх. Иванов обясни, че съгласно все още действащия Подробен устройствен план на Плевен, който е от 1963 г. на това място, на което се намира „Спиди” и започналият строеж, е предвидено изграждане на Дом на културата и българо-съветската дружба. „Но това не се е случило и в последствие имотите бяха реституирани, а  на собствениците им беше разрешено благоустрояване. Засега техните желания и виждания са такива – част от имота се ползва за паркинг, друга част – за ресторант, третият имот – за поставяне на временни павилиони.  За поставянето на павилионите е издадено разрешение, строителството не е незаконно.  Разрешението е за сглобяеми павилиони, които се поставят изцяло върху частен имот и не засягат нито общински, нито съседни имоти. Що се отнася за визията на самите обекти – мога да уверя, че са естетични и няма да загрозяват тази част на града”, заключи арх. Иванов.

За двете отсечени липи архитектът беше лаконичен – дърветата са отсечени с разрешение.

А що се отнася до жалбата до Административния съд в Плевен, арх. Иванов определи ситуацията така – намираме се във висящо производство. Той беше категоричен, че подадената жалба не спира изпълнението, тъй като издаденото разрешение е за поставяне на временни постройки, както и че за типа преместваеми съоръжения, които се изграждат пред „Спиди”,  не е задължителна оценка за съответствие.

Междуврменнн във Фейсбук се организира група за протест срещу започналото строителство. Днес в 10.30 часа тя трябваше да се събере пред сградата на Общината, но това не стана. Може би изчакаха резултата от внесеното питане в Общинския съвет.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. секирата

    що, понеже на Спиди строежа е законен ли? нали и те навремето с далавера заграбиха земята, оня продажник Зеленогорски им я даде, както даде на Куката Била-та на Сторгозия

  2. Незнам за строежа им, нито за този срещу тях 🙂 ама в днешни дни едно заведение може да съществува и без сграда, заведения като speedy, кантоната, бавария могат да разчитат само на online поръчките на храна http://menuto.net/index.php?option=com_menu&k=5 които правят през сайтовете си