Акценти
Начало / Култура / С 10 души по-малък ще е Северняшкият от 1 юли

С 10 души по-малък ще е Северняшкият от 1 юли

Очаквано, предложението за намаляване на щатния състав на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци от 66 на 56 човека предизвика днес разгорещени дискусии в Общинския съвет в Плевен. След час и половина бурни и особено емоционални изказвания, предложението беше прието с 29 гласа „за”, 5 „въздръжал се” и 1 „против”.

Предложението беше от директора на ансамбъла доц. Георги Хинов, който се мотивира със състоянието на ансамбъла, което по думите му, „не е хубаво”. „Не е приятно да правя пълен анализ на това, което видях. Имайки предвид всичко това, плюс голямата численост – общо 66 човека, при условие, че на един концерт пътуват само между 35-38 души, а останалите 20 стоят на гърба им, се налага и това съкращение. Аз съм убеден, че с по-малко, но добре квалифицирани кадри, мога да върна Северняшкия ансамбъл в първата тройка на България, където го оставиха като главен художествен ръководител през 1989 год. Що се касае до това кои ще бъдат съкратени, то това ще бъдат тези, които за последните 30 години не са мръднали и крачка в развитието си”, заяви от микрофона доц. Хинов. Той изнесе и подробности от „кухнята” – като това, че в репетиционната преди дни са сложени огледала, което е непростим пропуск за професионалисти, според него, както и че няма озвучаване и автобус, за които при всяко участие Северняшкият трябва да плаща допълнително. „Така например, ако изнасяме концерт и ни плащат 300 лв., ние трябва пък да платим 500 лв. за транспорт и озвучаване”, уточни ръководителят на ансамбъла. За всичко това той беше категоричен, че има писмени доказателства, които ще предостави при интерес на всички общински съветници.

„Категорично няма да подкрепа подобно искане за осакатяване на ансамбъла. Вие не сте ръководител, а ликвидатор на ансамбъла”, заяви общинският съветник от БНД – Обединена десница Стефан Ганев. Подкрепи го и колегата му Георг Спартански, според когото подобно съкращаване е „касапница”. Ганев припомни, че ансамбълът е една от емблемите на Плевен както в страната, така и в света, затова трябва добре да се помисли какви ще са последиците от съкращаването. Той поиска да разбере и какви длъжности точно ще се намаляват, както и по какви критерии ще се „пресява” съставът.

Стана ясно, че след 1 юли ще си отидат 5 певици и 4 оркестранти, ще бъде съкратена и 1 бройка от администрацията на Северняшкия ансамбъл. Вътрешният подбор ще се направи от комисия от специалисти от други градове, в която доц. Хинов няма да участва, за да може да се даде обективна оценка на качествата на изпълнителите, мотивира се той.

Съветникът от левицата Пенчо Карагьозов обясни колебанията си как точно да гласува по точката, както и предварителните разговори, които е водил по темата с различни специалисти. Той призова колегите си да дадат кредит на доверие на доц. Хинов, но го предупреди, че падежът на този кредит ще се следи всеки месец, считано от днес, и че доверието трябва да се плати – с качествена продукция и повдигане на авторитета на Северняшкия ансамбъл, за което общинските съветници ще следят.

Така от 1 юли Северняшкият ще е с 10 души по-малко. За сметка на това, в рамките на отпуснатата издръжка на ансамбъла, заплатата на останалите в него ще бъде повишена с 5% по предложение на кмета проф. Димитър Стойков.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

5 коментари

  1. Вие не сте ръководител, а ЛИКВИДАТОР на ансамбъла”, заяви общинският съветник от БНД-Абсолютно вярно . И да върви да си работи неговата професия не да разваля гордостта на нашият град.

  2. Сакращаваме 10 дущи от ансамбъл с 55 годишна история, минаха изборите и сакръщаваме вече а тия хора къде отиват господон Хинов и господин Стойков а ? И с 5% ще ни вдигате заплата или не можете да смятате или аз, че на двестате ни лева заплата това са 15 лева , и защо не живеете вие с 200 лева и да си ги вдигнете с 5% да ви видя тогава ходете си на село бе хора да копаете и садите !!!

  3. Не мога да повярвам ! Въпреки,че вече не се учудвам – това е България! Има хора които цял живот са били там…работи ли са…радвали са хората. Някога виждали ли сте зала празна на концерт на Северняшкия? Някога чували ли сте лоша дума за него? Не, нали…? Трябва да се спре това нещо.Подяволите хората се чудят как да свържат двата края….ами някой които е решил да се прави на ДИРЕКТОР ще направи така,че хората да се чудят откъде да вземат пари за храна. Осъзнайте се ! Повечето от тези наистина талантливи хора имат деца ! Ужасно е ! ТОВА ТРЯБВА ДА НЕ СЕ СЛУЧВА!!!

  4. Za6to doktor4eto ne si gleda operaciite,a DOCENTA Xinov ne se varne v dupkata ot koqto izpalzq?Tova e ogromna glupost.Qsno e,4e tuk ima nqkakvi igri,no za6to da stradat xora,koito izkarvat xlqba si s 4esten trud!Za sagalenie i xlqba i noga sa v tqx.

  5. БЕЗУМИЕ! Как може да се дава власт на човек, който с лека ръка се меси в съдбата на хората!!! До тези ли пари опря Община Плевен в лицето на г-н доц. Хинов? От мизерните средства за култура и жалкото съществуване на „ИЗКУСТВО“ ли намериха да спестяват. Колко време е необходимо, за да се изградиш като „МУЗИКАНТ“? Едва ли ще ми бъде отговорено! Как може колега танцьор да съкращава колега музикант!? Та нали символа на нашият фолклор е ХОРОТО – на което да сме ЗАЕДНО!