Акценти
Начало / Здравеопазване / След близо година борба, жена получи решение от плевенската ТЕЛК с реален процент нетрудоспособност

След близо година борба, жена получи решение от плевенската ТЕЛК с реален процент нетрудоспособност

Павлина Георгиева е от Обнова, на 58 год. Потърси представители на медиите, за да разкаже за 10-месечното си ходене по изследвания и институции, за да получи това, което й се полага.

Жената по професия е техник по автоматизация на производството, работила е на различни места, но еднотипна работа – свързана с дълги часове еднообразни движения и физическо натоварване на определени групи мускули и сухожилия на двете предмишници. Заради болките, не може да извършва спокойно дори домакинска работа.

От няколко години Павлина е освидетелствана от ТЕЛК Плевен поради общи заболявания. Явила се на комисия на 25 ноември 2011 год., след което й издали решение за 61% неработоспособност. В същото време тя има професионално заболяване от 1989 год., но при представянето на протокол за това, той е отхвърлен. “Казаха ми, че това са стари истории, а заболяването го имам и в момента и на двете ръце”, обяснява Павлина. Затова решила да обжалва решението до НЕЛК София.

Така на 18 януари 2012 год. Тя се озовава в столицата, където е разпитана обстойно за заболяванията и още по-щателно прегледана в 8 специализирани кабинети. Накрая НЕЛК София определя за всичките й заболявания 71% трудова неработоспособност, което отива в по-горна група и определя по-голям коефициент на инвалидната пенсия. Предписанието на по-горната инстанция е Павлина да се върне за преосвидетелстване във Втори състав на ТЕЛК Плевен, тъй като те досега не са обсъждали нейното професионално заболяване.

Започнали серия изследвания, пролежала няколко дни и в кардиологичното отделение, заради множеството други прегледи и консултации пък се наложило да пътува всеки ден в продължение на 2 седмици до Плевен, което й коства само за пътни разходи по 10 лв. дневно.

Жената е повикана на ТЕЛК в Плевен на 18 май тази година, но не на разширен по професионални заболявания, според думите й. След като отишла на датата, я отложили за друг път, защото се оказало, че трябва да лежи в професионални заболявания. “Аз ли съм виновна, че трябва да ме отлагат или те, че въпреки предписанието на НЕЛК София не са го спазили като не са ми назначили консултации с такива специалисти?”, попита Павлина.

След като минала на ТЕЛК, на жената са определени 67% неработоспособност като отново не е спазено предписанието за 71% и да бъде обсъдено професионалното заболяване. Тя подава молба за експертното решение, отново е повикана на ТЕЛК, следва и вдигане на процентите на 69. А в решението на плевенската ТЕЛК – разширен професионални заболявания пише, че препотвърждава решението на НЕЛК за професионалното заболяване на двете предмишници, но не следва процент трудова неработоспособност.

Павлина е вече наясно с процедурата, затова отива и отново подава жалба на гишето на картотеката на ТЕЛК. По думите й, една от лекарките се извинява, че е станала грешка и казав, че ще напишат ново решение. Предпоследното ходене на жената е в понеделник, на 1 октомври. Крайният резултат до момента е следният – Павлина Георгиева има две експертни решения, издадени на една дата – 27 септември, с един и същ номер, но едното е за 69, а другото за 71%.

Днес жената е подала отново жалба – заради становището за професионалното й заболяване, което останало същото, въпреки предписанието на НЕЛК. “Искам да знам дали това заболяване е излекувано или не е. Преди години докторът, който ми беше лекуващ лекар и председател на комисията по професионални заболявания ми каза, че това заболяване не се лекува”, допълва Павлина.

Признава с неудобство, че получава инвалидна пенсия малко над 138 лв. на месец, а е имало период, в който е била спряна. На свободна продажба лекарствата й са 240 лв. на месец. Жената не може да започне работа заради заболяванията си, а и възрастта й е такава, че не е желан работник.

Въпреки трудностите, Павлина признава, че е доволна – от това, че на местна почва институциите са разбрали, че трябва да изпълняват предписаното от по-горна инстанция. “Нека хората не се отчайват, да не се чувстват беззащитни, все още в България има институции, където можем да разберем истината за нашето здравословно състояние, да продължим да се борим и да постигнем резултат”, не скланя глава жената.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...