Акценти
Начало / Общество / Инспектират фирми за психосоциални рискове на работното място

Инспектират фирми за психосоциални рискове на работното място

От началото на месец октомври  дирекция „Инспекция по труда” в Плевен започва целенасочени проверки на психосоциалните фактори в работната среда. Проверките са част от национална кампания, целяща да намали риска от психични проблеми и стрес, породени от работната среда, обясниха от Инспекцията по труда.

Кампанията се организира от Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC) и се провежда едновременно във всички страни от Европейския съюз, като първоначално ще се концентрира в секторите здравеопазване, социални дейности, услуги (хотели и ресторанти) и транспорт.

Проверките целят както постигане на по-качествено идентифициране и оценяване на психосоциалните рискове , така и провеждане на разговори с работодатели и работещи по време на инспекционните визити.

Според българското и европейското законодателство работодателят носи цялата отговорност за всеки елемент на работната среда, свързан с осигуряването на  здравето и безопасността, включително и за психосоциалните фактори.

Промените в начина на работа през последните десителетия доведоха до повишаване на психосоциалните проблеми, свързани с работните места в Европа. Интензивното натоварване, монотонната или еднообразна работа и рискът от насилие са примери за психосоциални фактори, които водят до последици както върху предприятието, така и върху отделната личност.

До възникване на психосоциални рискове в работната среда могат да доведат например, наличието на организационни проблеми, които нарушават производствения процес; проблеми в комуникацията и сътрудничеството между ръководители и изпълняващи нарежданията или допускането на повече грешки и инциденти от страна на персонала.

За отделната личност последиците от наличие на психосоциални проблеми в работата могат да предизвикат възникване на психични проблеми, стрес, нарушаване на съня или поява на заболяване.

Ето защо SLIC организира кампанията, за да насочи общественото внимание към тези нововъзникващи рискове и към предприемането на превантивни мерки като: разбираемо управление, балансирано разпределение на работните задачи, развиване на компетенциите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...