Акценти
Начало / Общество / Месец октомври – най-рисков за пътно произшествие с фатален край

Месец октомври – най-рисков за пътно произшествие с фатален край

Намаление на пътнотранспортните произшествия, на убитите и ранените при тях отчитат от Териториалното статистическо бюро в Плевен. Това сочат данните за областта в периода от 2008 год. до 2011 год.

През 2011 год. в Плевенска област са регистрирани 228 тежки пътнотранспортни произшествия, при които ранени са 318 души, а загинали – 30. В сравнение с 2010 год. се наблюдава намаление както на произшествията – с 12.6%, така и на пострадалите и убитите.

Любопитна подробност от анализа на Статистическото бюро е, че в Плевенска област най-голям брой произшествия са регистрирани през месеците август и октомври. Делът на загиналите при катастрофи през 2011 г. е най-голям през месеците октомври, януари и февруари, а най-малък – през март и септември.

През април и ноември в областта няма загинали при пътнотранспортни произшествия.

През 2011 год. в петъчните и неделните дни от седмицата са регистрирани най-много пътнотранспортни произшествия – 35. Най-голям е броят на ранените в неделя, следвана от понеделник и сряда. В неделя или понеделник са загинали повече от една четвърт от пострадалите при катастрофи. Най-често с фатален край зазвършват инцидентите за водачите на превозни средства, следвани от пътниците.

Призовото място по най-много пътнотранспортни произшествия през 2011 год. държи община Плевен със 117 инцидента, следвана от Долни Дъбник със скромните 25 и Червен бряг – 23. Най-малко катастрофи са станали в  Гулянци и Искър – по 4 произшествия.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...