Акценти
Начало / Култура / Сигналния брой на първия плевенски всекидневник след промените дари на музея кореспондентът на БТА

Сигналния брой на първия плевенски всекидневник след промените дари на музея кореспондентът на БТА

дарение-Малин Решовски

Кореспондентът на БТА за Плевен  – Малин Решовски, направи поредното лично дарение за културен институт в града. Този път колегата Решовски дари на Регионалния исторически музей  броеве на вестници, излизали в Плевен в първите години след демократичните промени през 1989 г. Сред тях особено ценен е сигналният брой на вестник „Новини” от 11 август 1992 г. По думите на Решовски, който тогава работи във вестника, това е първият всекидневник на Плевен в началните години на демокрацията. Заедно с него журналистът  предаде  броеве с поредица негови интервюта с академик Светлин Русев, в които художникът споделя любопитни  разсъжданеия,  преживявания и срещи преди 1989 г.

В дарението е включен и юбилейният вестник „Плевенски печат”, издаден през 2010 г. от Дружеството на журналистите – Плевен по повод 120 години от създаването на вестник „Северно ехо”.

Идеята ми е да поставя началото на една дарителска акция сред плевенските журналисти, за да съдействаме за създаването на малка сбирка в музея, която да покаже развитието на периодичния печат в Плевен след 1989 г.и да очертае дейността на Плевенското дружество на журналистите в този период, обясни Решовски.

Той предаде на музея още пилотните коли на стихосбирката „Спасете нашите души” на Стефан Цанев, с автограф на поета, както и почетната златна значка  „Златно перо”. С нея Решовски беше удостоен от Съюза на журналистите за дългогодишна журналистическа дейност и по повод 60-годишния му юбилей.

В навечерието на 24 май  плевенският  журналист дари материали на Регионалната библиотека, сред които беше гравюра на световно известната графичка Сидония Атанасова. Сега дарението за музея Малин Решовски направи в навечерието на друга светла дата – 1 ноември, когато отбелязваме Деня на будителите.  С благодарност материалите прие Нели Дакова, ръководител отдел „Нова и най-нова история” на Регионалния исторически музей..

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...