Начало / Здравеопазване / Семинар по роботизирана хирургия започна в Плевен

Семинар по роботизирана хирургия започна в Плевен

30 водещи гинеколози и уролози от Румъния, Гърция, Италия, Швеция и България участват в Ізапочналия днес в Плевен семинар по роботизирана хирургия с практическа сесия.  Семинарът, който ще продължи до 2 юни, беше открит от проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, който направи операция на живо с роботизирана система и изнесе първият пленарен доклад за напредъка на плевенския екип  в роботизираната гинекологична хирургия.

Специално за форума в Плевен пристигна президентът на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия проф. Ян Пърсан, който е Началник на Клиниката по гинекологична и роботизирана хирургия в Университетска Болница Скейн, Лунд, Швеция. Утре той ще представи досегашния си опит в роботизираната хирургия .

По време на семинара в Телекомуникационния ендоскопски център-Плевен ще бъде демонстрирана роботизираната система da Vinci Si – робот с две конзоли от най-ново поколение, даващ възможност за участие на двама хирурзи по време на операцията. Ще бъде предоставен и уникален симулатор за обучение, на който участниците в семинара ще усъвършенстват лапароскопските техники в роботизираната хирургия. За тренировъчния курс са записани четирима  специалисти в гинекологията и урологията от Румъния, Гърция и двама от България, които ще преминат тридневно интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...