Начало / Общество / Започва строежът на покрит плувен басейн, решиха съветниците

Започва строежът на покрит плувен басейн, решиха съветниците

Редовна сесия на Общинския съвет – Плевен се проведе днес. В предварителния дневен ред бяха включени 27 точки, но по предложение на кмета проф. Димитър Стойков беше гласувано включването на още четири, отнасящи се до кандидатстване на Общината с проект „Подкрепа за равни възможности” по схема „Помощ в дома”; предоставяне безвъзмездно за управление на образователното министерство недвижим имот публична общинска собственост; другите две допълнителни точки се отнасят до продажба на два общински имота. След 30-минутни дебати, единодушно беше решено включването на допълнителните точки в дневния ред.

Преди започването на същинската част от работата по дневния ред съветниците честитиха рождения ден на колегата си Иван Илиев /на снимката/ от групата на БНД. По традиция рожденикът почерпи, а преди това получи букет – поднесе му го Петя Василева /ГЕРБ/.

Първа точка от дневния ред касаеше предложение за промяна на Сборния бюджет на Община Плевен за 2012 г., като бъде увеличен с 2 млн. 685 хил. лева, които да бъдат взети от остатъка от дългосрочния инвестиционен кредит, изтеглен през 2011 г. Общата сума на кредита е 13 млн. 410 хил. лева, от които към декември 2011 г. са усвоени 7 млн. 265 хил. лева. Останалите средства за усвояване до крайния срок – февруари 2013 г., са 6 млн. 145 хил. лв. От тези пари обаче, при приемането на Бюджет 2012 на община Плевен, 2 млн. 685 хил.  лв. не са били включени в плана за  тази година. Именно с тази сума се предлагаше да се увеличи бюджетът. Основната част от средствата –  2 млн. 150 хил.лв., са предвидени за изграждане на покрит плувен басейн в СОУ „Иван Вазов” в Плевен. Останалите средства се разпределят за ремонт на ул. „Лозенка” – 290 хил. лв., и на ул. „Иван Миндиликов” в участъка от жп гарата до ул. „Българска авиация” – 360 хил.лв.

Предложението беше прието, с което съветниците дадоха зелена улица за строежа на спортното съоръжение. Изпълнител на обекта ще е „Главболгарстрой”.

До това решение обаче, съветниците стигнаха след повече от час и половина дебат, който премина през еволюционната теория на Дарвин, засегна лингвистиката, прехвърля емоциите на съветниците от притеснение до уважение, за да се стигне до заключението на съветника от ГЕРБ Мартин Митев, който напомни на колегите си, че дебатите в случая са безпредметни, тъй като на практика се изпълнява старо решение на Общинския съвет, взето при теглене на инвестиционния кредит през 2011 г. Още тогава са определени точно обектите, за които средствата от кредита могат да бъдат използвани.

Обичайно дебатът беше отприщен от съветника от БНД Георг Спартански, който зададе въпроса защо сега се включва басейнът като обект за изграждане, а не е предвиден още при съставянето на Бюджет 2012 г.

Вносителят на предложението – кметът проф. Димитър Стойков, обясни, че причина е обжалването на обществената поръчка. След като делото е спечелено от фирма „Главболгарстрой”, Общината е подписала с нея договор за изпълнение на обекта. „Но тъй като в бюджета няма средства за строителство на покрит басейн, се налага да искаме промяна”, уточни кметът.

Това негово обяснение даде повод за реплика от ляво. Съветникът от БСП Илиян Йончев изказа притеснението си от заявените проблеми в приходната и разходната част на бюджета на Общината и настоя за анализ на плануваните приходи от приватизация в бюджета за тази година и как ще бъдат използвани те. Съветникът от ГЕРБ Владислав Николов контрира веднага да не се притесняват за приходите, които се реализирали с нормално темпо.

Найден Зеленогорски от БНД зае позицията, че очевидно в цялата страна ситуацията е доста тежка по отношение на приходите от общинска собственост и изпълнение на приходи от приватизация и пожела на наследниците си в общинската администрация напредък в изпълнение на настоящите европроекти и да има бъдещи европейски проекти, по които да се работи. Зеленогорски подчерта обаче, че първата фирма, която е спечелила обществената поръчка за строителството на покрития плувен басейн, е дала цена по-ниска с около 300-350 хил. от тази, на която сега ще бъде изпълнена поръчката.

В крайна сметка 28 от съветниците подкрепиха предложението, 7 гласуваха с въздържал се и един съветник  даде отрицателен вот. Оказа се, че това е Пенчо Карагьозов от БСП, който мотивира така отрицателния си вот: „Останах с впечатление, че цялото време е напълно загубено в дебат, тъй като изобщо не е било нужно да се занимаваме, а само да изпълняваме старо решение на ОбС. Защо загубихме толкова време на себе си и на нашите съграждани, които ни слушат?”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...