Акценти
Начало / Общество / Върнаха предложението за парапет на велоалеята, било юридически неиздържано

Върнаха предложението за парапет на велоалеята, било юридически неиздържано

Предложението за осигуряване на предпазен парапет на велоалеята в Плевен, считано за една от най-съществените точки в днешния дневен ред на заседанието на Обшинската сесия, беше оттеглено от вносителя си – Мартин Митев, след продължителни дебати. Вносителят да преработи предложението и да го внесе отново за обсъждане на следващото заседание гласуваха съветниците.

До оттегляне на предложението се стигна, след като съветниците и от ляво, и от дясно изказаха категорични становища, че то не е издържано юридически. Причината е във формулировката на начина, по който общинска фирма „Тролейбусен транспорт” ще предостави необходимата сума от 70 хил.лв. за изграждане на парапета. Според съветниците не е  категорично ясно за дарение ли става въпрос или за възмездно предоставяне на сумата. Ако не е дарение, как Общината ще връща тези пари, попитаха те. Освен това беше поискано в преработения вариант на предложението да бъде упоменато, че предпазният парапет ще бъде поставен на реката, а не на велоалеята. За да не внасяме челен български опит в изпитана европейска практика, беше мотивът.

В хода на дебата беше изказано съмнение, че управителят на общинската фирма – Александър Несторов, е заделил от резерва на фирмата въпросната сума под административен натиск.

Което, разбира се, беше отхвърлено категорично.

Кметът проф. Стойков заяви, че е готов да се откаже от поставянето на парапет, ако е такова решението на ОбС. „Но, не дай боже, да се случи нещо, ще тежи на съвестта на общинските съветници”, предупреди той.

За проблема с безопасността на велосипедната алея  кметът алармира в началото на месец април. Тогава той  обяви, че общината търси спонсор за осигуряване на средства за предпазното съоръжение. Велоалеята, която започва от центъра и продължава до парк „Кайлъка“, е направена по европейски проект. Тя върви покрай река Тученишка и всичко по обекта е готово. Според първоначалния проект обаче, няма предвидени средства за изграждане на предпазен парапет, а такъв трябва да има задължително. Височината на коритото на реката е 4 метра, самото корито е бетонирано, “ужасно е дори да си помислим какво би се случило, ако някое дете излети с колелото си от алеята”, коментира проблема проф. д-р Стойков. Градоначалникът на Плевен тогава се обърна с апел към местния бизнес да помогне за извънредния разход и допълни, че ако няма желаещи дарители, парите ще бъдат извадени от “кметския” резерв в бюджета.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...