Акценти
Начало / Култура / Северняшкият представя премиерен спектакъл за Деня на будителите

Северняшкият представя премиерен спектакъл за Деня на будителите

Северняшки ансамбъл

„От изворите” е новият премиерен спектакъл, който Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” ще представи пред плевенска публика в навечерието на Деня на будителите. Това съобщи ръководителят на ансамбъла доц. Георги Хинов.

На 31 октомври на сцената на Драматичния театър 14 певци, 12 оркестранти и 20 танцьори ще представят спектакъл с продължителност  над час и половина.

Премиерата включва седем нови постановки, изградени изцяло на базата на  северняшкия край. Включени са композиции на изтъкнати композитори, като акад. Николай Кауфман, Кирил Стефанов, Генчо Генчев, Георги Андреев. Ще прозвучат песни и танци от Златорожието – от Видин до река Вит, специфичният фолклор от района на село Реселец ще бъде представен с камерния танц  „Мамини мили ергени” в изпълнение на народната певица Веска Младенова. Включени са също песни и танци от Източна България, с характерния  за този район  еркечки фолклор. Акцент в новата постановка ще е  постановката „Я, стани, стани”, разкри доц. Хинов.

Хореографията на премиерният спектакъл е на ръководителя на ансамбъла. Така искам да очертая собствения облик на Северняшкия ансамбъл,произведенията му да имат своя белег, който да го отличава от останалите състави, обясни доц. Хинов. Артистите и музикантите са показали според него изключителни творчески качества, като са усвоили новите песни и танци само за пет месеца. Доц. Хинов изрази благодарност към Общината за подкрепата, включително и финансова, в резултат на която ще имат и нови костюми.

На пресконференцията ръководителят на ансамбъла показа специалната грамота, която Северняшкият ансамбъл е получил от ръководството на Ростов на Дон, Русия, където съставът имаше наскоро успешно турне. Грамотата е за приноса на Северняшкия ансамбъл за развитието на културните връзки между двата побратимени града – Плевен и Ростов на Дон.

През новия творчески сезон Северняшкият ансамбъл ще изнесе 40 големи концерти и над 20 образователни концерти в областта.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...