Акценти
Начало / Икономика / Плевенски био производители пробиха на румънския пазар

Плевенски био производители пробиха на румънския пазар

laz4

Плевенски био производители пробиха на румънския пазар. Продукцията им ще бъде предлагана на новосъздадена борса в гр. Слатина. Успешните бизнес контакти са създадени по време на провелото от 3 до 5 октомври био изложение в град Слатина, Румъния. Форумът се състоя в сградата на Casa Sindicatelor (Отворената къща) в центъра на града, информира за infopleven Вера Алексиева, координатор на проекта  „Разработване на регионална специфична социално-икономическа активност в трансграничния регион Плевен-Олт”, в рамките на който се проведе изложението. Проектът е на стойност 1 350 101, 54 евро и се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния-България 2007-2013 г. Водещ партньор е Областна администрация Олт.

laz3

Плевенски био производители на зеленчукови консерви, сосове, лютеници, доматени пюрета, горчица и майонеза, двама земеделски производители на червени калифорнийски червеи и био тор, пчелари Илиеви, Милица Лазарова, производителка на мляко и млечни продукти, и плевенска фирма за месо и месни продукти са успели да впечатлят собственика на борсата с качеството на продуктите си.

В изложението се включиха общо 20 представители на 14 плевенски фирми от различни браншове – земеделски производители, търговци, доставчици на био продукти и услуги или такива, които са в преход и имат желание да преминат от традиционно към био земеделие и производство. Всички те са осъществили ценни контакти с конкуренти от Румъния, търговци или фирми, от чиито услуги ще се възползват в бъдеще.

laz1

Във форума участва Албена Симеонова, потомствен собственик на лозя. Традициите в отглеждането на гроздето водят началото си още от прадядо й, който е бил един от най-известните лозари в Северна България. Стопанството на Албена в Община Никопол, село Любеново, в самото начало е 500 декара. От тази площ тя като специалист по агроекология решава да отдели една част, на която да отглежда био грозде с цел производството на био вино. Така се появяват 40 декара с каберне, отглеждано по всички изисквания за био продукция.

Лозето се обработва изцяло ръчно, пръска се само със син камък, течна сяра и медни препарати в допустими граници.

laz6

Пчелари Илиеви са сред най-интересните участници във форума. Те се представят с един от най-богатите щандове, предпочетен и от румънските медии, които отразяват събитието. Асортиментът на продуктите им варира от мед от акация, липа, магарешки бодил, мащерков нектар и други билки, през пчелните продукти прополис, пчелно млечице до лечебна натурална козметика и хранителни добавки.

Сред участниците на изложението е и земеделският производител Валентин Попов, настоящ кмет на село Тодорово, който се занимава с отглеждането на кози и каракачански овчарки. Той произвежда за лична употреба козе сирене и различни видове колбаси от дивечово месо, но има желание да превърне хобито си в истинско производство.

Най-интересните участници от румънска страна са производители на арония, на  сирене,  на билки и на мед.

Организаторите на форума вярват, че той ще стане традиционен за бизнеса в Румъния и Северна България.

laz2

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

2 коментари

  1. И къде са тези биопроизводители, като са плевенски? Убедена съм, че повечето плевенчани нямат никаква представа, откъде и дали могат да си купят био вино, например, за млякото и меда е ясно. Аз лично ще очаквам с нетърпение Валентин Попов да превърне хобито си в истинско производство 🙂 , защото сега имам големи резерви към козето сирене в магазините.

  2. яна божилска

    rabotata po tozi proekt triabva da produlji tova e v podkrepa na malkia i sreden biznes v bulgaria