Акценти
Начало / Култура / Световноизвестни български оперни певци на плевенска сцена с “Дон Карлос” от Верди

Световноизвестни български оперни певци на плевенска сцена с “Дон Карлос” от Верди

Световноивестни български оперни певци ще се изявят на плевенска сцена в операта „Дон Карлос” на Верди. В ролята на Дон Карлос публиката ще има удоволствието да види превъплащението на тенора Калуди Калудов, който с тази роля отбелязва 35 години на оперната сцена.
Активната международна кариера на калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени – Ла Скала – Милано, Лицео – Барселона, Ковънт Гардън – Лондон, и в много други оперни театри в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия. Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. През последните 15 години на XX век многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света, и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Зубин Мета и др..В репертоара му са главните тенорови партии от опери на Верди, Пучини, Бизе, Леонкавало и др. През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години. В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност, активно се занимава и с вокална педагогика. Прави Майсторски класове във Варна, Букурещ, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия. През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доцент. От 2006 година е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет. Познат е на плевенската публика с участия в концерти и най-вече с незабравимото си превъплъщение в Дон Хозе от операта на Бизе – “Кармен”, която прозвуча преди 2 години на Централния градски площад в Плевен (постановка на Държавна опера – град Стара Загора, с участието на Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова”).

Ролята на Филип II е поверена на младия бас Ивайло Джуров, която е повратен момент в кариерата му. В баритоновата партия на Родриго ще се изяви Петър Данаилов. Той е определян от немската музикална критика като „типичен белкантов певец, притежаващ дълбок и необикновен, изпълнен с нюанси, баритонов тембър, който чрез своята вокална интерпретация променя изразността от яростно до лирично звучене” и “се нарежда сред най–добрите баритони в света”.Сопраното Габриела Георгиева ще претвори ролята на Елизабета де Валоа. В останалите роли ще се изявят:Гиргина Гиргинова, Димитър Кюркчиев, Александър Баранов и Цветелина Стоева.
Спектакълът ще се състои на 15 април, понеделник,  на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Диригент ще е Антонио Габриели. По вече утвърдена традиция, Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева отново ще демонстрира доказани във времето професионални качества и ярко присъствие на сцената, както и в предходните му съвместни спектакли с Държавна опера – Русе.
„Дон Карлос” е последното заглавие за творческия сезон, с което Държавна опера – Русе гостува в нашия град.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...