Акценти
Начало / Общество / Енергийният омбудсман – с първа приемна в Плевен

Енергийният омбудсман – с първа приемна в Плевен

Първият енергиен омбудсман у нас – Радослав Димитров, беше в Плевен днес, където се срещна и изслуша проблемите на клиенти на ЧЕЗ. Самата позиция беше разкрита преди месец в съответствие с директива на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия.

Основната функция на енергийния омбудсман на ЧЕЗ в България е да разглежда сигнали от клиенти, които не са останали доволни от начина, по който е решен техния случай в някое от дружествата, обясни Радослав Димитров. Той разрешава казуси, които вече са преминали през първоначално разглеждане съгласно стандартните правила на ЧЕЗ. Омбудсманът обаче проверява всеки сигнал, независимо от предходните заключения по него.

Димитров обобщи и данните от последния месец. От 11 март до 11 април общият брой на подадените жалби и сигнали в ЧЕЗ са 262. По електронна поща са подадени 68% от сигналите, по класическата поща са пристигнали 28 жалби и сигнали, по факс – 1 сигнал, а през клиентските центрове – 35 сигнала. По време на проведените вече срещи с омбудсмана с клиенти в Благоевград, София, Перник и Враца са подадени 19 сигнала. Към 11 април общият брой разгледани сигнали са 93 като 40 от тях са или първа жалба или има и подадена жалба до държавна институция или съд, което налага ненамесата на омбудсмана. Най-много от хората – 21%, се жалват от високи сметки. На второ място са жалбите, свързани с отчитане на електромери и на трето – въпроси, свързани с нови присъединявания на обекти.

От окончателно решените жалби, които са общо 28, 22 са неоснователни и 6 – основателни. Най-голяма част от неоснователните са за високи сметки, има един основателен случай на грешно отчитане на електромер и 1 основателен за нови присъединявания.

Всеки клиент на компанията, проявил интерес, имаше възможност да проведе в Плевен личен разговор с омбудсмана. Поставените от хората въпроси бяха свързани с присъединяване на нови обекти, възможностите за реакция на клиентите при нанесени щети на домашни електроуреди от токови удари, цената за стопански потребители за достъп до електроразпределителната мрежа. На всички ще бъде отговорено в установения срок – най-късно 30 дни.

Попитахме и един от записалите се за приемната плевенчанин за решаването на какъв проблем търси помощ от енергийния омбудсман. Човекът разказа, че преди 3 години след токов удар е изгорял компютърът му. Мъжът подал 2 жалби до ЧЕЗ, но те така и не поели отговорност или не го информирали има ли изобщо някакво движение по случая му. Що се отнася до новата институция на омбудсмана, плевенчанинът сподели, че според него е повече с представителни функции и не е обнадежден от срещата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...