Акценти
Начало / Икономика / Радослав Димитров: Дружествата се съобразяват с мнението на енергийния омбудсман

Радослав Димитров: Дружествата се съобразяват с мнението на енергийния омбудсман

Радослав Димитров е първият енергиен омбудсман у нас. Създаването на длъжността беше обявено от ЧЕЗ на 11 март тази година, а на 13 март се проведе и първия Ден на отворените врати, в който той се срещна с клиенти на дружеството. Радослав Димитров има магистърска степен по „Електрически централи, мрежи и системи” от Висшия Машинно-електротехнически институт в град Пилзен, Чехия. Работил е в Централното диспечерско управление в НЕК, в „Електроразпределение Столично”,  а от 2007 год. е в „ЧЕЗ България” ЕАД.

След София, Благоевград, Враца и Перник енергийният омбудсман беше и в Плевен, където прие и изслуша проблемите на потърсилите помощ за разрешаването им. С Радослав Димитров разговаряме за правомощията му, за жалбите на хората и тяхното решаване.

Какви са Вашите правомощия?

– Хубаво е клиентите да знаят, че могат да се обръщат към новосъздадената институция енергиен омбудсман в случаите, когато са подали жалба до дружествата в групата на ЧЕЗ, получили са отговор, но той не ги удовлетворява. Когато клиентите са се обърнали към държавна институция или висшестояща инстанция, екипът на омбудсмана не може да разглежда такива жалби, тъй като това са държавни органи и би трябвало да се съобразим с тяхното решение. Във всички останали случаи, когато има жалба и отговор от дружеството, екипът на омбудсдмана разглежда тези жалби.

– Има ли някой фрапиращ случай?

– Трудно ми е да кажа, всеки случай, всяка жалба или сигнал са специфични за конкретното домакинство или фирма. Добре е да се знае, че екипът на омбудсмана не може да се занимава с жалби на производители, това е извън правомощията, които са ни дадени.

– В надписаните сметки за какви суми става дума?

– Не става дума за надписване, а за грешки при отчитане. В единия от основателните случаи ставаше дума за електромери, които се намират зад заключена врата и отчетникът не е имал достъп. В този случай се прилагат разпоредбите на член от общите условия, който позволява да бъде калкулирано потреблението по исторически данни по предходно потребление.

Вторият случай е с изгаснал дисплей. Тогава пак се прилага тази разпоредба, а след като показанията на електромера са разчетени в оторизирана лаборатория, сметката е преизчислена.

– Какъв е срокът, в който трябва да излезете със становище?

– Разглеждането на всеки сигнал започва незабавно, по реда на постъпването му. Омбудсманът може да помоли клиентите да предоставят допълнителна информация, ако такава е необходима за решаване на конкретния казус. Клиентите ще бъдат информирани най-късно в 30-дневен срок за резултатите от разглеждането на всеки конкретен случай. Ако разглеждането на казуса изисква повече време, до 30 дни клиентите ще бъдат информирани за следващи действия, които ще бъдат предприети. Времето, необходимо за произнасяне по конкретен случай, зависи от неговата сложност, както и от времето, което се изисква за набавяне на всички необходими документи. За да може всеки сигнал или жалба да бъде решаван възможно най-бързо, когато клиентите се обръщат към омбудсмана, е добре те да предоставят копия на всички документи, свързани със случая, включително информацията и кореспонденцията на резултатите от разглеждането на жалбата от съответното дружество от групата на ЧЕЗ.

– Когато Вие кажете, че някой случай е основателен, нататък какво следва?

– Ако жалбата е основателна, се предприемат съответно действия от страна на разпределителното или снабдителното дружество за коригиране на тези действия.

– Т.е. те се съобразяват с Вашето мнение?

– Категорично. Решението на екипа на омбудсмана е окончателно, разбира се, може да бъде обжалвано пред по-висшите инстанции и пред съда. Омбудсманът е още една възможност клиентите да се обърнат към дружеството преди да се обърнат към държавните институции или българския съд за разрешаване на техния проблем.

– Ще може ли енергийният омбудсман да участва в дебатите доколко е скъпа зелената енергия, доколко крайната сметка, която получаваме, е с толкова много утежнения?

– Това е категорично извън правомощията на омбудсмана. Неговата роля е да бъде арбитър в конкретен спор между клиент и дружество – доставчик. Цените и компонентите на електроенергията и другите ценови компоненти се определят от ДКЕВР.

– Ще можете ли поне да пледирате за това, което искат хората от ДКЕВР?

– Не, не, това е извън моите правомощия, които са строго ограничени в решаване на конкретни казуси между клиенти и дружество. Нищо повече.

– А срещите по места колко често ще се случват?

– Нашият екип съществува само от един месец и за този кратък период в Плевен е петата среща с клиенти. Стремежът е всяка седмица да имаме по една среща, изнесена извън София.

– От колко души е екипът?

– Това е неопределено, защото омбудсманът може да ползва капацитета на всички експерти, които работят в самите разпределителни дружества, както и в ЧЕЗ България. Т. е. независимо от това дали са експерти, юристи, финансисти, счетоводители – според спецификата на всеки конкретен казус се обръщам за становище там, където се налага. За момента само в два случая съм ползвал правна аргументация.

– Случва ли Ви се често да попаднете на агресивни потребители, които да не чуват какво им говорите?

– Засега не. От срещите, които досега съм провел, мога да кажа две неща – първо, че клиентите се обръщат с доверие и второ – с надежда.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...