Акценти
Начало / Култура / Сблъсъкът на творчески принципи и свободата да създаваш в премиерния спектакъл „Майстори” на плевенската Драма

Сблъсъкът на творчески принципи и свободата да създаваш в премиерния спектакъл „Майстори” на плевенската Драма

Силно драматичната, с ярки образи пиеса „Майстори” на Рачо Стоянов е първото премиерно заглавие за този сезон на Драматичен театър „Иван Радоев”.  Режисьор на постановката, която ще се играе за първи път тази вечер, е Димо Дешев, който вече е доказал майсторството си в интерпретецията на старите български пиеси.

Съмишленици в работата му са актьорите Адриан Филипов, Александър Димитров, Сергей Константинов, Елица Анева.

Те ще предадат на сцената ожесточената борба за оцеляване между творците, борбата на компромиса със своя индивидуален критерий и светът на вдъхновението, на свободата да рушиш и да създаваш.

От една страна зрителят ще може да проследи един класически любовен триъгълник с главни действащи лица двамата майстори – по-старият и подчинен на традициите на еснафа Никола и младият и необуздан в творческата си природа Живко, а между тях любимата жена – Милкана.
От друга страна е проблемът за сблъсъка на два подхода към изкуството, на творчески принципи и два типа творци. Единият е традиционалист, другият е бунтар и новатор. И двамата изправени пред вечния двубой – този за себедоказването за спечелване на красивата жена.

Премиерата на „Майстори” е тази вечер от 19 часа на сцената на Драматичния театър.

„Майстори” е първото от общо десетте нови заглавия, включени в тазгодишния репертоар на плевенския театър.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар