Акценти
Начало / Крими / Задържаха осми съпричастен към невзривената самоделка в Плевен

Задържаха осми съпричастен към невзривената самоделка в Плевен

Служители на отдел “Контратероризъм“ на ГДБОП са задържали в Калофер 37-годишния Й. К. Процесуално-следствените действия са предприети във връзка с установяването на съпричастността на задържания към поставянето на самоделно взривно устройство в Плевен на 10 септември тази година.

Извършени са претърсвания и изземвания на два адреса в града, на които мъжът е пребивавал. Иззети са два незаконно притежавани бойни пистолета, пистолет “Макаров”, флоберова пушка с оптичен мерник, значително количество боеприпаси, 5 запалки за гранати, бикфордов шнур, част от тротилова пресовка, различни взривни смеси, които биха могли да се използват за изготвяне на самоделно взривно устройство. Намерени са също 1,5 кг марихуана, голямо количество синтетични наркотици и кокаин.

Припомняме, че в хода на проведените оперативни действия по случая на 26 септември бяха задържани четирима съпричастни към извършеното престъпление: И. И. /40 г./, криминално проявен за документни престъпления и измама, М. П. /32 г./, криминално проявен за хулиганство и данъчни престъпления,  Д. Л. /35 г./ и М. С. /35 г./ – криминално проявен за обсебване и грабеж. Малко по-късно бе установен и поръчителят на деянието – Н. Н. /35 г./ –  криминално проявен за контрабанда и обсебване. На петимата беше наложена постоянна мярка “задържане под стража”. Според събраната информация, в основата на случая са неизяснени бизнесотношения.

На 10 октомври при последваща акция спецслужителите задържаха още двама от групата – столичаните К. Г. /24 г./ и В. Н /33 г./ – криминално проявен за притежаване на наркотици. При претърсване от жилищата им бяха иззети телефонни апарати и СИМ-карта, използвани при подготовката за направата на самоделното взривно устройство, и в които е била поставяна СИМ-картата, открита в самоделката. Намерени бяха още боен пистолет със заличени номера, както и голямо количество марихуана.

Й. К. е задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 213 А, 354 А и 339 от НК. Действията по разследването продължават.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...