Акценти
Начало / Политика / Румен Петков: Нелепо е точно Емил Димитров да обяснява, че в Телиш се е провело учение на Гражданска защита

Румен Петков: Нелепо е точно Емил Димитров да обяснява, че в Телиш се е провело учение на Гражданска защита

Rumen

„Впечатлен съм от безпардонността на главния секретар на Областната администрация в Плевен Емил Димитров във връзка с изтеглянето на техниката от бившето ракетно поделение в село Телиш. Идеята за изграждането на бежански лагер в селото е негова. И сега точно той да обяснява, че всъщност това било учение за колко дни „Гражданска защита” може да изгради и разфасова лагер, най-малкото е нелепо.“ Това заяви пред журналисти в Плевен Румен Петков, член на инициативната група на проекта АБВ.

Идеята си Ревизоро развил на празника на Община Перник, откъдето е родом, пред министъра на отбраната и заявил, че лагерът може да бъде изграден в Телиш, защото поделението отговаря на всички изисквания. Той подвел правителството, тъй като не бил извършен задълбочен анализ дали поделението е подходящо за целта. Полковникът от резерва Марин Шкодров от Телиш е човекът, който със своите действия в обществото и с институции не е допуснал изграждане на бежански лагер, разказа Петков.

Той заел активна гражданска позиция и изтъкнал важни аргументи, заради които лагерът не може да бъде изграден там: през територията на поделението минават важни комуникации на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Шкодров сезирал ген. Симеон Симеонов за възможността разполагането на бежански лагер да повлияе негативно върху сигурността на комуникациите на тези две ведомства. „Аз разговарях още тогава с ген. Симеонов и с бригаден генерал Христо Тихонов, който отговаря за свръзките в министерството. Анализът, който беше направен, показа, че действително комуникационната система би била поставена под въпрос”, коментира Петков.

„Аз очаквам народните представител да зададат въпрос на вицепремиера и министър на вътрешните работи колко струва това учение в Телиш. Защото в случая става дума очевидно за непремерен ход на правителството. За стъпка, която не е била предварително анализирана нито от гледна точка на сигурността, нито от гледна точка на ефекта върху обществото и неговата реакция”, добави Петков.

Областният управител на Плевен Илиян Йончев е информиран кой е авторът на идеята за създаване на бежански лагер в Телиш. „Аз съм разговарял с него на тази тема и съм го питал защото този човек продължава да е в администрацията, след като с безумното си поведение води до нагнетяването на напрежение, но и до създаване на условия за накърняване на националната сигурност на нашата страна”, добави Петков. И посочи, че е информирал и председателя на Общинския партиен съвет на БСП Цветко Цветков за случая. 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Дочко Дочев

    Всичко това е истина . В областта по цял ден един говори за проценти , а друг ръси глупости