Акценти
Начало / Политика / Георги Първанов: България се управлява от четворна коалиция

Георги Първанов: България се управлява от четворна коалиция

DSCN6762

България се управлява от четворна коалиция. Тази нова групичка, която се формира в парламента, е създадена да крепи управляващата коалиция. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция в Плевен, визирайки проекта „България без цензура“ на Николай Бареков. В срещата с журналисти в клуба на БТА участваха Румен Петков, Емил Кало и регионалният координатор на АБВ – Плевен баскетболистът Цветан Антов.

Първанов коментира още, че настоящите управляващи са в състояние с цената на всичко да държат властта, за да „устискат” до края. И добави, че идеята за парламентаризма в страната се компрометира и е добре да се състои дебат на тема държим ли на парламентарна република, или вървим към друга форма на държавно управление – например президентска република. Той за пореден път заяви идеята си, че Конституцията трябва да предостави по-широки правомощия на президента, сред които и правото да свиква пряко референдум. По думите на Първанов трябва спешно да се промени Законът за референдумите, като прагът на легитимност падне. Освен това трябва да има предсказуемост в законодателството, а не да зависи от моментните интереси на управляващите.

Във връзка с Изборния кодекс Първанов каза, че с избора на новата ЦИК се разпределя политическото влияние и той очаква рисковете за опорочаване на изборния процес да нараснат. Преференциалният вот е прах в очите на народа и той е начин да се избяга от мажоритарния вот. Българските политици се страхуват от избора на личности, каза още Първанов и добави, че заложената преференциална бариера няма да проработи. Той посочи, че АБВ е за реален мажоритарен вот в рамките на смесена избирателна система 50 на 50.

По темата за ядрената енергетика Първанов коментира, че може да се работи паралелно по двата проекта АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлудуй”, но да не се спира изкуствено „Белене”, тъй като той е много перспективен както за страната, така и за региона. Във връзка с поети ангажименти „на тъмно” по отношение на американската компания „Уестингхаус“, чиято технология правителството планира да използва при построяването на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, Първанов добави, че това идва да покаже, че „правителството е заложник на чужди геополитически интереси, които не съответстват на националните“.

По отношение на проекта „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) Първанов заяви, че проектът не е еднодневка, а е дългосрочен и е най-успешният нов проект. Имената от листата за предстоящите евроизбори вече са ясни, предстои да заемат местата си след водача Ивайло Калфин, информира още лидерът на проекта. Листата е балансирана и солидна, а посланието в предстоящата кампания ще е за силата на разума. Ние не обещаваме чудеса, искаме България да има добро управление, обобщи Първанов и поясни, че то предполага максимално политическо съгласие. Скоро ще станат ясни имената на партиите, с които имат намерение да се коалират от АБВ. Регистрацията на някои от тях още не е приключила.

След пресконференцията представители на АБВ откриха регионален офис, който се намира на ул. „Димитър Константинов” № 4 в Плевен.

DSCN6764

DSCN6761

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...