Акценти
Начало / Култура / Рекордно много участници на фолклорните приумици в Червен бряг

Рекордно много участници на фолклорните приумици в Червен бряг

червен бряг конкурс 1

Над 200 участници събра тазгодишното, девето поред издание на Регионален детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“.  Конкурсът се утвърди като значимо събитие  в региона и събира певци, инструменталисти и танцьори от почти цяла Северна България. Неговата цел е да съхрани и популяризира българското фолклорно изкуство и  да стимулира интереса на все повече деца и млади хора към фолклорното богатство на Северна България като ежегодно им предоставя възможност за изява.

Организира се от Народно читалище „Н. Й. Вапацаров 1908”, с подкрепата на Община Червен бряг.

конкурс червен бряг

На 11 май на сцената на червенобрежкото читалище се изявиха даровити деца и младежи от 10 селища от страната – Берковица, Монтана, Дряново, Габрово, с. Царева ливада и с. Горник, от Плевен, Луковит и Кнежа, както и домакините от Червен бряг.  Изпълненията им бяха оценявани от жури – преподаватели в Националното училище по изкуствата в Плевен.

На всички изпълнители бяха присъдени грамоти за участие, раздадени бяха 50 медала на класираните на първите три места, в съответния раздел и възрастова група, както и много плакети и поощрителни грамоти.

Елка Недялкова

По единодушното мнение на журито и неговия председател – музикалният педагог Елка Недялкова, „Фолклорните приумици” в Червен бряг вече са утвърден коректив за професионализъм, всеотдайност и огромен труд на всички, които се занимават с тези изкуства. Тя пожела на организаторите много сили и упоритост, за да съумеят да подготвят на такова високо ниво и юбилейното издание на конкурса, следващата година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...