Акценти
Начало / Здравеопазване / Лекари излязоха на протест с предупреждение, че има реален риск системата да се срине

Лекари излязоха на протест с предупреждение, че има реален риск системата да се срине

протест лекари 15 май

Осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията, прекратяване на репресиите върху лекари, достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България. С тези искания протестиращите днес лекари в Плевен и в цялата страна се солидаризираха с протеста на европейските си колеги.

Плевенските лекари, както навсякъде  в страната, днес в 13 часа излязоха пред лечебните заведения за половин час, за да изразят недоволството си от рестриктивната политика на НЗОК.

Те поискаха да бъде оттеглено Постановление № 94 на Министерския съвет от края на месец април тази година, с което бяха въведени месечни лимити за болниците.

Между редовете на това постановление прозира опасността за недофинансиране дори на лимитната дейност, което означава недофинансиране на болничната и доболничната помощ, категоричен е д-р Венцислав Грозев, председател на Районната лекарска колегия в Плевен.  Ден преди протеста, на пресконференция, той и д-р Ивайло Пресолски – член на Управителния съвет на Лекарския съюз, заявиха, че  от БЛС за пореден път предупреждават, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ. Здравната система в страната се намира в тежък финансов дефицит вече повече от 6 години и в комбинация с лошото управление на средствата,  води до нарастване на недоволството от качеството на медицинската услуга в страната, изтъкна д-р Грозев и предупреди, че лечебните заведения са застрашени от фалити

лекари протест

Протестиращите лекари днес заявиха категоричното си искане за актуализация на бюджета на Здравната каса и за отмяна на министерското постановление №94. Само така може да се гарантира сигурността на системата, казаха те.

„В случай, че искането за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., БЛС ще организира и проведе Национален протест, на който ще бъдат поискани остаавките на ръководството на Министерството на здравеопазването и на НЗОК“, се казва в декларацията, на БЛС, която протестиращите днес лекари прочетоха.

Със същата декларация се заявява, че членовете на УС на БЛС оттеглят подписите си от Националния рамков договор  за 2014 г.

От БЛС се подготвят да заведат и дела  заради по-ниската вноска, която държавата плаща за децата и още няколко категории граждани, които е длъжна да осигурява за здраве. Между 180-200 млн. лв. годишно е дефицитът само от това недовнасяне на здравни вноски, са изчисленията на Лекарския съюз. Ако не се вземат спешни мерки, има реална опасност до края на годината системата да се срине и дефицитът, който в момента е около 400 млн.лв., в края на годината да достигне 500 млн. лв., предупреждават още протестиращите лекари.

лекар протест

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...