Начало / Здравеопазване / Първи добри резултати с апарат за рехабилитация, базиран на разработка на НАСА, постигнаха в МБАЛ „Свети Панталеймон” – Плевен (снимки)

Първи добри резултати с апарат за рехабилитация, базиран на разработка на НАСА, постигнаха в МБАЛ „Свети Панталеймон” – Плевен (снимки)

Апарат, който променя съдби – така наричат апаратът за рехабилитация и тренировки Anti-Gravity, който от скоро работи в МБАЛ „Свети Панталеймон” в Плевен. „Апаратът е единствен в страната. Базиран е на разработената от НАСА технология за диференциално налягане на въздуха. Първоначално е бил използван за подготовка и възстановяване на астронавти, а от 2005 г. вече е достъпен и за гражданско ползване”, това съобщи управителят на МБАЛ „Св. Панталеймон” – д-р Йордан Георгиев на среща с журналисти днес, на която беше представен апаратът и съобщено за първите добри резултати, постигнати при пациенти на лечебното заведение.

Апарат за рехабилитация, базиран на разработка на НАСА, работи в МБАЛ „Свети Панталеймон” – Плевен

„Апаратът представлява антигравитационна бягаща пътека и позволява да се елиминират гравитационните сили, за да се освободи движението на тялото. Това прави апаратът много ценен при рехабилитация на пациенти с двигателен дефицит и мускулна слабост, претърпели операция на тазобедрена става, коляно, глезен или стъпало, и при пациенти със заболявания на централната нервна система, като инсулт, множествена склероза, детски паралич и други”, обясни д-р Люба Йовчева, началник на отделението по рехабилитация в МБАЛ „Свети Панталеймон”. Апаратът е приложим и при здрави хора с наднормено тегло и за възстановяване на спортисти.

Alter G дава възможност на пациента да ходи свободно, улеснява походката му, като му осигурява стабилност, комфорт и безопасност в хода на рехабилитацията, а болката е сведена до минимум.  Електронна система визуализира на екран пред пациента движението на краката му, за да може да го контролира. Има възможност също да се следи за нормалното натоварване и на двете стъпала, и за правилното им положение.

Основното предимство на тази технология е, че пациенти с неврологични заболявания, които не могат самостоятелно да ходят, поставени в апарата, могат да се движат самостоятелно, обясни д-р Йовчева, подчертавайки големия психологически ефект от процедурите. Тя даде пример с пациентка с множествена склероза, която самостоятелно не може да извърви повече от десетина крачки, поставена в условията на намалена гравитация в  AlterG апарата е извървяла 260 метра.

Д-р Йовчева подчерта, че при пациентите с неврологични заболявания не може да се очаква пълно излекуване, но процедурите с новия апарат помагат да се подобри тяхното качество на живот и да се намали и забави задълбочаването на проблема.

При първите пациенти, преминали рехабилитация с AlterG апарат са показали положителна динамика още след втората процедура, каза д-р Йордан Георгиев. За постигане на максимално добри резултати е необходима повтаряемост на процедурите.

В света има около 4000 AlterG апарата, повечето от които се намират в САЩ  в големи болници и спортни клубове. Тъй като технологията е все още нова, Здравната каса не покрива процедурите с нея. От МБАЛ „Свети Панталеймон” предлагат вариант от комбинация с други физиотерапевтични процедури, при което пациентът заплаща 250 лв. за шест процедури с иновативната апаратура. При свободен достъп цената е 300 лв. също за шест процедури.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...