Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Славчо Томов: До края на мандата ми в Плевен трябва да има факултет по фармация

Проф. Славчо Томов: До края на мандата ми в Плевен трябва да има факултет по фармация

Летвата, която е поставена е много висока и от тук натакък нямам друг избор с екипа, с който ще работя, освен  да направимтака, че да доразвием висшето училище. Това заяви новоизбраният ректор на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов  пред журналисти днес. Той оприличи Медицинския университет като юноша, който все още не стои стабилно. Нашата амбициозна задача е висшето училище да стъпи още поздраво на пазара на науката и на образованието в България, а защо не и в Европа, заяви проф. Томов.

Като основен акцент в мандатната си програма той открои необходимостта от разширяване на структурата на висшето училище с разкриването на факултет по фармация до изтичане на мандата му.  „Поставили сме си доста амбициозна задача, която е сериозно и дълго обмисляна, и в никакъв случай не е с цел да впечатли аудиторията за спечелване на избора”, подчерта проф. Томов. Той не скри, че това е голяма отговорност за него и за екипа, с когото ще работи за осъществяване на идеята. „Вероятно ще трябва да преодолеем сериозна опозиция, най-малко от другите медицински университети, които разполагат с такъв факултет. Но ние сме твърдо решени да го направим, защото в противен случай висшето училище остава нестабилно в структурно отношение и най-малките промени по върховете на държавното управление могат да ни поставят в несигурност”, каза проф. Томов.

Бившият вече ректор на университета проф. Горчев заяви, че ще подкрепи наследника си в тази негова амбициозна задача, защото също смята, че това е изключително важно за бъдещето на учебното заведение. Той изтъкна, че оставя университета във финансова стабилност, с близо 2 млн. лв.  в касата, което ще позволи да се изгради нов корпус, в който да бъде настанен новият факултет по фармация. Аз съм оптимист, че това може да стане още в този мандат на новото ръководство, подчерта още проф. Горчев.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...