Акценти
Начало / Икономика / Мирослав Найденов: Дано земеделците не се поддадат на политически провокации

Мирослав Найденов: Дано земеделците не се поддадат на политически провокации

„Опозицията се опитва да яхне всяка вълна на недоволство, самите зърнопроизводители, идвайки на срещи, признават това – че политическите сили опитват да провокират още по-голямо напрежение”, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, помолен да коментира готвещите се протести на зърнопроизводители в страната.

Министърът изрази надежда, че производителите няма да се поддадат на политически провокации и ги призова да не прекъсват диалога, който особено в тези месеци преди стартирането на новия програмен период е много важен. Според него, не трябва да се прави паралел между очакваните протести и повишаване цената на хляба и между тях няма нищо общо. В програмата на министър Найденов за днес е посещение във Варна, където тече мероприятие на Националната асоциация на земеделските производители. „Надявам се там да обсъдим с тях ситуацията в сектора и бъдещето на общата селскостопанска политика, която да даде стабилност на този сектор”, заяви той.

Според него, ситуацията в този бранш у нас е много по-добра от ситуацията в Гърция, в което той се е уверил при вчерашното си посещение в Солун и срещата с гръцкия му колега по повод намеренията на гръцките земеделски производители да блокират за пореден път българската граница. „Настояването на 100% плащането на зърнопроизводителите да се случи сега, може да стане само чрез поемане на нов външен дълг, който да донесе загуби в средносрочен план на държавата от десетки милиони, както направиха прогноза от финансовото министерство. Вече платихме пари за секторите, които са най-зле в момента – животновъдството беше финансиран с 28 млн. лв. само преди дни, предстои финансиране на тютюнопроизводителите с 73 млн. лв.”, допълни министър Найденов. Той апелира към зърнопроизводителите, ако могат да проявят още малко търпение, което е свързано с тази финансова стабилност, която управляващите пазят вече три години и половина. „Поднасям и за пореден път извиненията си за това, че не можем да изпълним ангажимента към тях днес, в този момент, но ще изпълним след няколко седмици. Много е лесно да се протестира и изкушението е много голямо, особено месеци преди изборите”, каза още земеделският министър.

Мирослав Найденов беше днес в Плевен, за да открие официално 11-тото Международно изложение „Пчеларство”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. Чавдар и при ГЕРБ ли се намьрда . Вай , вай !