Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев: Ще се насоча към управлението на едоскопския център

Проф. Григор Горчев: Ще се насоча към управлението на едоскопския център

От днес моята задача, с одобрението на проф. Томов, ще бъде да поема управлението на Телекомуникационния ендоскопски център, за да продължим с развитието на  лапароскопската и роботизираната хирургия в университета. Това заяви проф. Григор Горчев, след като официално предаде символите на университетското управление на новия ректор на Медицинския университет проф. Славчо Томов.

Той обясни, че по правило ще бъде в настоятелството на университета, в което са такива видни наши специалисти като акад. Петрунов и акад. Черноземски. „Заедно с тези хора ще помагам за развитието на висшето училище. Но в никакъв случай няма да си позволя лукса да бъда постоянно около проф. Томов. Аз не съм от хората, които могат да задушават бъдещия управленец на университета и това не веднъж съм го казвал”, заяви бившият ректор.

Той допълни, че ще предаде контактите, които има, защото „управлението на едно висше училище е политика и се разчита много на лобита”. Според проф. Горчев е много важно ръководителят на едно висше училище да е безпартиен. „ Висшето училище е надпартийна структура и тук партийни пристрастия няма и е недопустимо една или друга партия да влиза остро в управлението на университета”, категоричен е той.

По отношение на приемствеността в университета проф. Горчев допълни още, че висшето училище няма нужда от изкуствено предизвикани сътресения при смяна на ректора. Затова заедно с проф. Томов са предвидили среща между досегашните заместник-ректори и бъдещите заместник-ректори, за да не се усети трус в управлението на университета. Има достатъчно лоши примери, когато смяната на ректора  води до пълна смяна в ръководството на всички структури на университета и така се прекъсва всяка възможност за приемственост, изтъкна проф. Горчев и благодари за злелостта, която академичната общност на университета е демонстрирала при избора на новото ръководство.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...