Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев: Атаките срещу мен са поръчкови

Проф. Григор Горчев: Атаките срещу мен са поръчкови

На нарочно свикана пресконференция днес ректорът на Медицинският университет в Плевен проф. Григор Горчев категорично заяви, че в момента срещу него се води некоректна, поръчкова борба, която напълно съвпада с кандидатстването му за член-кореспондент на БАН. Поводът за това изявление на проф. Горчев е обвинението срещу него в плагиатство в столични медии.

„Атаките срещу  мен са точно премерени и излизат ден преди провеждането на първия етап от конкурса в БАН”, заяви проф. Горчев.

Първият етап от конкурса за избор на член-кореспонденти на БАН се провежда днес. Кандидатите, допуснатите до участие в него, са 10. От тези десет номинирани, комисията трябва да избере четиримата, продължаващи в следващия етап. Между тях ще бъдат избрани и двамата нови член-кореспонденти на БАН по приложна медицина.

„Лично аз съм  много учуден от случващото се, тъй като въпросът, който се повдига, беше изяснен отдавна. Става въпрос за съвпадение на четири изречение от резюмето на статия, публикувана в списание „Акушерство и гинекология” през 2005 г. от колектив, в който съм първи автор, с четири изречения в американска публикация от 1998 г. През 2008 г. президиумът на Висшата атестационна комисия на БАН разгледа случая и излезе със становище, че няма плагиатство”, обясни проф. Горчев.

Той подчерта, че лично се е борил срещу плагиатството и е осмивал плагиатите и не приема да свързват името му с това определение – плагиат. И добави,  че човек трябва да се оценява по направеното за българската наука, по създадените школи, по оценката в чужбина и това да са критериите за оценка, а не чрез удари под кръста и инсинуации да се бориш за победа в състезанието.

„Затова ще си отстоявам правата и ако не ми бъде дадено право на отговор, ще търся правата си по съдебен път”, категорично заяви проф. Григор Горчев, за когото е въпрос на морал и чест да се изчисти името му.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...