Акценти
Начало / Общество / Поименни благодарствени актове получиха младежи от Коиловци, спипали телефонни измамници

Поименни благодарствени актове получиха младежи от Коиловци, спипали телефонни измамници

Кметът на Коиловци Красимир Иванов издаде поименни благодарствени актове на четирима младежи, спасили възрастно семейство от селото от телефонни измамници в ранната съботна утрин.

Александър Петков, Еди Красимиров, Цветомир Блажев, Ивайло Бойчинов, впоследствие и Милен Кузев седели около 1.30 часа в събота в центъра на Коиловци. Те забелязали възрастното семейство – 82-годишната съпруга и 85-годишният съпруг, да отиват към Здравната служба. После видели как към тях се приближил мъж, на когото подали плик. Един от младежите решил да види какво се случва, повикал останалите на помощ, а непознатият тръгнал да бяга. В това време таксиметрова кола със софийска регистрация, която била спряла на автобусната спирка, също запалила двигателя и изчезнала в нощта. Младежите обаче тръгнали след него и записали номера. В това време срещнали и обхождащ нивите си арендатор от селото – Христо Христов, който веднага се включил в “акцията”. Така “заклещили” непознатия мъж с плик с пари в храстите до едно дърво, след което се обадили на полицията.

Случилото се в ранните съботни часове оживява в разказа на един от участниците – 20-годишният студент второкурсник по Медицина Александър Петков. Останалите коиловски герои се притесниха и не пожелаха да споделят преживяното от тях.

Момчетата се усъмнили още в началото, заради непознатия в селото мъж и най-вече заради късния /или пък прекалено ранен/ час, в който възрастното семейство било на центъра. “Не сме се замисляли дали ни е страх за живота ни, постъпихме много правилно и ако всеки може да направи така – ще е добре”, казва Александър. По думите му, телефонни измамници се опитали да излъжат и него самия. Обаждания с искане за пари за преживял или предизвикал катастрофа роднина или пък за животоспасяваща ваксина са получавали много от семействата  в Коиловци. Мошениците звънели с подобни схеми дори и в кметството на селото, разказа Красимир Иванов.

82-годишната баба все още не се е успокоила след случилото се. “Омаляло ми е и не мога, аз не съм се лъгала и момчетата  все ми приказват да не се подлъгвам и да не се притеснявам”, разказва жената. По думите й, на домашния им телефон и друг път са звънели непознати да искат пари, но били все мъже. А този път бабата се подлъгала, защото женски глас пищял: “Лельо, спаси ме, че умирам! Спаси ме!”. След това други се представили за лекари, които трябва да извършат ваксинация на племенницата на възрастната жена, която действително има сериозно заболяване и често влиза в болница. Коиловчанката понечила да се обади на синовете си, а измамниците я разубедили да не го прави, защото мъжете били пред болницата в момента и не трябвало да ги притеснява. Така възрастното семейство събрало 1 010 лв., сложило ги в плик и според указанията, отишло пред Здравната служба да го предаде.

Наблюдателната баба забелязала спрялото такси, попитала дори шофьора кого чака. А на дошлия да вземе парите мъж, направила забележка, че не прилича на доктор. “Ти ли си доктора? Ти не си никакъв доктор. Я се виж на какво мязаш – също си мамуна”, казала жената. От там нататък действията се развили мълниеносно. И с щастлив за възрастното семейство край.

По случая от Областната дирекция на МВР в Плевен съобщиха, че е изяснена самоличността на двамата задържани телефонни измамници – те са на 42 и на 53 години, и двамата столичани, с криминални прояви, но неосъждани.

А кметът на Коиловци Красимир Иванов сподели, че ще предложи на директора на плевенската полиция младите коиловчани да бъдат наградени за самоотвержената им постъпка.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...