Акценти
Начало / Икономика / Всички имоти от НАТУРА 2000, подадени от МОСВ, са извадени от търговете с бонове

Всички имоти от НАТУРА 2000, подадени от МОСВ, са извадени от търговете с бонове

Всички имоти от НАТУРА 2000, които Министерство на околната среда и водите е подало на Министерство на земеделието и храните, са извадени от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. В случай че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно и са част от европейската екологична мрежа, земеделското министерство поема ангажимент да не се променя предназначението и начина им на трайно ползване. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с представители на Коалиция „За да остане природа в България“.

След направени проверки, Министерство на земеделието и храните извади около 50 хил. дка от търговете. Това са близо 70 ливади и пасища, попадащи в НАТУРА 2000, и шест защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост.

Срокът за приемане на заявления за участие в търговете приключи миналата седмица. Приети са общо 608 заявления за 115 хил. дка. Най-много заявления са подадени в Кърджали – 203, поради най-голямата обща площ за продажба – 15 500 дка. Със заповеди на директорите на Областните дирекции вече са определени тръжните комисии, разглеждащи постъпилите документи. Те имат петнадесет дни за разглеждане на предложенията.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...