Акценти
Начало / Здравеопазване / Проблеми с педагогическия състав водят до несъгласувани седмични разписания

Проблеми с педагогическия състав водят до несъгласувани седмични разписания

Недостигът на педагогически персонал в училищата, напускането или боледуването на учители води до несъгласувани седмични разписания. Така в указания 15-дневен срок след началото на учебната година всички 116 учебни заведения в област Плевен са подали за оценка седмичните си разписания на часовете в Регионалната здравна инспекция в Плевен, но при първата оценка съгласувани са само 78 от тях. Това съобщи пред журналисти д-р Ирина Джикова от здравната инспекция.

За втори път внесени за оценка са 32 седмични разписания, 24 от които са съгласувани, 8 – не. Има внесени за трети и дори четвърти път. При оценката прави впечатление, че не винаги повторното внасяне е свързано с такава корекция на седмичното разписание, което да доведе до постигането на 50% съгласуване на паралелките, защото в училищата има проблем с педагогическия състав, обясни д-р Джикова. Недостиг на специалисти по различни предмети затруднява съставянето на седмично разписание така, че още от първия път да отговаря на хигиенните изисквания. В Плевенска област има и едно училище, което за четвърти път внася за оценка седмичното си разписание.

Чрез този документ се следи тежестта на учебния материал, която трябва да е равномерно разпределена, така че да не се затормозяват учениците и те да успяват да усвояват материала. Предметите са с различна степен на трудност и те трябва да бъдат подредени така, че у децата да не настъпва умора и безразличие.

Според нормативните разпоредби, всяка една промяна в седмичното разписание – независимо поради какви причини се налага, в 5-дневен срок трябва да се внесе за оценка в Регионалната здравна инспекция.

Ако това не бъде направено и причината не е достатъчно обективна, следват санкции за училищното ръководство.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...