Акценти
Начало / Крими / Екстрадиране чака ромски семейства, изкарвали момичета от региона за проститутки зад граница

Екстрадиране чака ромски семейства, изкарвали момичета от региона за проститутки зад граница

Петима души от Плевенско – три жени и двама мъже, са задържани за трафик на хора, склоняване към проституция и пране на пари. За 4 години те успели да изкарат зад граница като проститутки десетки момичета, повечето от които от Плевенска област. Задържането е станало в съвместна акция на Окръжна прокуратура Плевен и съдебните власти на гр. Бремен, Федерална Република Германия, в екипа са участвали и служители на Териториална дирекция “Национална сигурност” Плевен.

Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев е ръководител на дейностите от българска страна и той оповести подробностите по случая.

В Германия разследването е насочено срещу 13 лица, 11 от които са български граждани. Петима от тях са вече задържаните на 18 октомври в Плевен и в с. Радомирци. В Германия са задържани един немски гражданин, както и един сръбски от албански произход.

Дейността на групата се наблюдава от немските власти още от 2008 год. по отношение на няколко души от ромската фамилия, които набират млади момичета от Плевенски регион и страната и ги трансферират в Бремен, за да работят като проститутки. Някои от жертвите са непълнолетни, повечето са едва навършили 18 години. Обещавали им, че отиват да работят като сервитьорки, очаква ги много добро заплащане и прекрасни условия. Едва когато пристигнели на място и се настанят в бардаци или частни квартири, момичетата разбирали истината – че ще са проститутки.

Жертвите са умишлено и предварително подбирани – предимно от много бедни ромски и български семейства, не знаят език, нямат никаква ориентация къде и в кой град отиват, а някои са дори неграмотни, обясни прокурор Радев. Организаторите на трафика пък взимали всички документи и заработените от жертвите пари с обещание, че ще им купят жилища в България.

Жертвите са били обект на физическо насилие и принуда с цел да спазват наложените правила. Девойките никога не са имали почивен ден, били са задължени да бъдат на разположение денонощно, принуждавани са при допълнително заплащане да правят секс без предпазни средства и всякакъв вид сексуални извращения.

Ролята на задържания германски гражданин в схемата е била да наема квартирите, където са настанявани жертвите. Сърбинът пък е посредничил за тези действия като е размествал момичетата от едно място на друго и постоянно е изисквал от българските си “партньори” да постъпват нови и нови девойки.

Съвместният екип между плевенски разследващи и колегите им от Бремен е създаден през месец май тази година. На 18 октомври при съвмества обща операция и успоредно на територията на Плевенска Окръжна поркуратура и град Бремен групата е разбита като сръбският гражданин е задържан в Германия. Пак там са проверени и претърсени 11 адреса, 6 са претърсените адреси в Плевенски регион. В двата екипа е имало съответно представители на превен при акциите в Германия и обратно.

В България в операцията са включени 90 полицейкски служители от състава на плевенската дирекция на МВР, както и от Териториална дирекция “Национална сигурност” Плевен. Иззети са множество веществени доказателства по случая, проверяват се и много трезори, тъй като едно от обвиненията е и за пране на парите, изкарани от момичетата чрез проституция. Работата продължава както тук, така и в Германия.

Колко точно са жертвите, никой не може да каже, ясно е само, че те са десетки. Това предстои да се изясни със събиране на подробности за дейността в Германия. Петимата задържани в Плевенско са с издадени Европейски заповеди за арест от немските съдебни власти. Те са в процедура по екстрадиране, предстои произнасяне по това на Окръжен съд Плевен.

Наказателният процес ще се води в Бремен.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...