Акценти
Начало / Общество / Приятели помагат на младеж в борбата с рака

Приятели помагат на младеж в борбата с рака

Венелин Веселинов Иванов e на 21 години, от Плевен, бивш възпитаник на Професионалната гимназия по транспорт и запален футболист. Миналата година младежът получава силни болки в дясното коляно и лекарите назначават физиотерапия, защото смятат, че е стара спортна травма. През пролетта на тази година болките се появяват отново, коляното се подува и започват по-щателни прегледи при специалисти. Започват и изследвания, докато момчето и приятелите му чуват страшната диагноза – сарком на Юинг (тумор на костите). Нетипични клетки откриват на още няколко места в тялото.

За да са сигурни, че трудно откриваемото заболяване е именно това, Вени отива в началото на април в клиника в Турция, където само изследванията са 8 000 лв. Като начало на лечението му е изготвена и програма за химиотерапия – 14 вливания, които се правят през определен период от време и трябва да продължат година. И струват 50 000 евро, разказва Ива Николова – едно от момичетата от приятелския кръг на Венелин, които не се отчайват от положението. За кратко време приятелите правят стройна организация, разпределят си задачите и започват да действат, решени да помогнат на Вени да пребори рака. Защото е само на 21, защото всичко най-хубаво в живота тепърва му предстои и … защото са приятели.

В кампанията се включват познати и непознати, казва Ива, така например когато отиват в печатница, за да направят флаери за кампанията, мъж ги заговаря. Разбира за идеята на приятелите на Вени и помага безвъзмездно за флаерите. Около 600 лв. пък се събраха в касичките тази неделя, по време на обществено мероприятие на летището в Бохот. Чрез организираната в социалната мрежа група „Да помогнем на Венелин Иванов” откликват хора от цяла България, от САЩ, от Испания, от Англия, даряват средства и разпространяват призива за помощ.

„Вярвам, че един ден, когато всичко това премине, ще си кажа: защо е било нужно толкова да се притеснявам, след като всичко се оправи”, е сигурна Ива. И продължава да изрежда инициативите, които неуморните приятели на Вени организират с помощта на плевенчани. Така на предстоящия на 25 април Великденски концерт на ученици от НУИ „П. Пипков” ще се събират пари и за лечението на Вени. Концертът ще е в зала „Божко Шойков” от 18.00 часа. Същия ден, но от 23.30 часа ще се проведе благотворително парти „Да помогнем на нашия приятел Вени“ в бара на хотел „Балкан”. Входът е 5 лв. и той ще бъде за лечението на Венелин. А за следващата седмица са получили уверение от друго заведение, че ще им помогне да направят подобно парти. „За петък и събота не можахме да организираме нищо, но в неделя ще сме на картинг пистата в Плевен, има състезание, и там ни обещаха подкрепа”, продължава Ива. В плановете следва Великденска благотворителна разпродажба на 4 и 5 май на детски рисунки в МОЛ-а, а около 10 май – благотворителен концерт в ДТ „Иван Радоев”. Приятелите на Вени са побързали и са оформили и предали и комплект документи, с които да кандидатстват на предстоящата на 25 април сесия на Общинския съвет за еднократно подпомагане за лечението на младежа.

Кутии за набиране на средства са поставени в ПГ по автотранспорт, в ПГ по химични технологии, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване, в СОУ „Иван Вазов”, на Автогарата, приятелите на Вени очакват разрешение да сложат касички и на бензиностанциите, както и в големите хипермаркети в града. „Шокът от диагнозата беше голям, но няма място за отчаяние. Трябва да действаме бързо, да се борим и да помогнем на Вени да оздравее. Вярваме силно и няма да се предаваме”, е категорична Ива.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Pochivai v mir!!!