Акценти
Начало / Общество / Дигите по Дунав в Гулянско са в задоволително състояние

Дигите по Дунав в Гулянско са в задоволително състояние

Техническото състояние на предпазните диги по река Дунав и проводимостта на речните корита и отводнителни канали на територията на Община Гулянци като цяло е задоволително. Това констатира приключилата пролетна проверка, която се извършва задължително всяка година. В нея са включени представители на Областна администрация, „Напоителни системи”, Областна Дирекция „Земеделие”, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, РИОСВ, Община Гулянци и кметовете на кметства.

На някои места на защитните съоръжения са установени нарушения на короната на дигата от нерегламентирано преминаване на тежкотоварни превозни средства, както и разораване от земеделски производители в основите, откъм сухата страна. Сами по себе си обаче те не представляват опасност за целостта на съоръженията. Въпреки това, след задължителното изготвяне на констативни протоколи от междуведомствената комисия, на нарушителите ще бъдат издадени предписания за отстраняване на нередностите.

Специалистите коментират, че опасност от преливане на реката или скъсване на дигите няма, още повече, че нивото на Дунав през последните дни спада.

Границата на община Гулянци с река Дунав е най-дългата в Плевенска област – 34 км са изградените защитни съоръжения по поречието, а с вътрешните диги по реките Вит и Искър са общо 98 км.. Те са държавна собственост, стопанисвани от „Напоителни системи”, уточняват от Община Гулянци.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...